Euro-anslutning!När Euro-valet stod, var det för mig som småföretagare en självklarhet att säga JA till en anslutning till Euro. För det första har Sverige inte begärt något undantag utan lyckas just nu bara förskjuta anslutningen p.g.a. att EU saknar reella sanktionsmöjligheter. Vi har skrivit under ett avtal som innebär att vi SKA ansluta oss också till den Europeiska Monetära Unionen (EMU), men på Euromostatåndarna låter det som om vi har ett val att låta bli. Så är det ju inte i det långa loppet.

Vad Sverige förlorat under dessa år utanför den monetära unionen vore intressant att se på papper. Björn Tarras-Wahlberg, tidigare bl.a. chef för Skattebetalarnas Förening skrev idag i ett mail till sina årsbröder följande:

"När jag var ordförande hos oss kostade Euron 9 kr
och CHF 6 kr, idag kostar dessa nästan 11 kr resp 7 kr.
Jag ångrar alltså att jag inte gav mig in i diskussionen
igår om knytningen till Euro eller inte. Det är klart att
kronans successiva fall är bekväm för exportindustrin
men sorglig för nationen, där vi svenskar blir allt fattigare
jämfört med våra europeiska bröder och systrar.

Det finns faktiskt andra metoder att stimulera ett näringsliv
än med smygdevalveringar, bl. a genom skattelättnader,
lönesättning och produktivitetsförbättringar. Vid kriser
som dessa drabbas små valutor som vår extra hårt. Amen!"


Det värsta är att gemene man inte begriper och inser realiteten så länge mna istället kan skylla prisuppgångar på "inflation". För "inflation" det är vi så vana vid här i landet. Och förändringen går så pass långsamt att man inte "mäker" av att allting bara blir dyrare också när man åker utomslands. Inte beroende på att saker och ting blir dyrare där, men p.g.a. att vår valuta sjunker i värde i förhållande till omvärlden.

Värnandet om den egna valutan är som ett gift. Men till och med tyskarna lyckades komma över detta och då borde även vi kunna!

Ur konkurrenssynpunkt för alla våra småföretag som exporterar skulle det bokstavligt talat vara guld värt att våga offererea i Euro och bli direkt jämförbar med alla europeiska konkurrenter istället för att av valutariskskäl ständigt behöva offerera i Kronor och följaktligen bli utsorterad redan i första gallringen eftersom köparen också vill slippa hålla på med valutarisker.

Tänk om människor insåg detta!

Och som sagt, för exportindustrin är det intressant att kronan ständigt försvagas, men för den "vanliga människan" är det i längden förödande.
Följ min blogg med bloglovin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0