Utflykt i det Grönsööa.....Dotra från Malmö är ju blomterdekoratör och florist. Hon har enligt sin mors morbror haft minst en trädgårds- eller blomtoking per generation sedan 1400-talet bakom sig!

Alltså skulle vi se på parker idag! Det blev en tripp till Enköpings alla fantastiska parker! Det är kul att se hur denna parkhysteri har utvecklats genom åren.

Jag minns från 80-talet att det började med att man för att slippa ett konstant och kostsamt gräsklippande och löpande underhåll lät en idérik herre anlägga små miniparker istället för gräsytor och mödosamma rabatter. De försågs med marktäckare och en växtlighet som var perenn och inte krävde någon egentlig tillsyn. I vart fall inte dagligen eller ens veckovis.

Den tiden är för länge sedan förbi. Den kraft med vilken Enköpings parkers rykte spritt sig över landet har gjort just dessa till dragplåster av stor dignitet! Idag vallfärdar folk till Enköping från när och fjärran för att bese alla dessa underverk.

Det verkar ha lett till en omsvängning i budgettilldelning inom Enköpings kommun, för hugaligen vad mycket ettåringar det ståtar i rabatter och hänglådor och vilken mängd parkarbetare som ansar och putsar!

Det som var en besparingsåtgärd har istället blivit en inkomstkälla för kommunen!

Och visst är Drömparken fantastisk. Nominerad till Årets Park. Men min favorit är ändå Fridegårdsparken - en riktig mikropark där Du kan slå Dig ner för en stunds kontemplation till ljudet av en stilla porlande springbrunn under den svalkande pergolan.


Grönsöö medeltida slottsbyggnad på sin höjd över Mälarviken.

Vi åkte dock vidare! Hade länge längtat att få se Grönsöö. Det vackra gamla slottet vi sett från sjösidan och där vännen Lennart Bernadotte (vars "bryggfogde" jag var i Mariefred under många år) alltsomoftast ankrade sin ståtliga "M/Y Stella Nova" ("Eftersom soppan är så dj-a dyr har jag inte råd att fara runt" som han sa en gång).

En halvtimme på småvägar genom ett fagert Mälarlandskap, förbi gamla vackra små kyrkor och kungsgårdar, tar oss till Grönsöö Slott. Som framgår av namnet ligger det på en egen ö intill stora farleden i Mälaren.

En halvtimme väl värd att "offra"!

Eftersom det var vardag var inte slottet öppet för visning (får bli nästa gång) men det var ju parken vi åkte dit för att se ty också den är nominerad till tävlingen om Årets Park i konkurrens med bl.a. Drömparken i Enköpng.


Vid entrén till slottsparken ståtar denna fantastiska lind, planterad en gång i tiden av Drottning Christina (d.ä. eller d.y. vet jag dock ej). Bredvid en liten "baby" i jämförelse, planterad av Drottning Silvia för några år sedan. Den lär vi som nu lever aldrig få se i den äldre lindens storlek, men kanske våra ättlingar!


Den gamla kastanjeallén upp mot slottet är unik. Beroende på att ingen upplyst de åldriga kastanjeträden om att de ej kan bli så här gamla!
Nya står på tillväxt på lämplig plats och kommer om några år att ersätta dessa gamla bjässar.Motvilligt gick dottern med på att gå in i en gammal urgröpt kastanj för att förevigas där. Men visst är dessa träd fantastiska! Vi har själva kvar en av två kastanjer som stod på varsin sida av huvudgrinden. Den ena strök med vid en förödande brand på 50-talet som tog ladugården, delar av vår lada och ett trevånings timmermagasin. Den andra står dock kvar. illa sargad av elden och näst intill lika urgröpt som den på bilden, men ack så full av liv. Jag klappar om den var dag och säger något uppmuntrande och jag tror det har effekt, för den blommar lika kraftfullt varje år och fortsätter att växa obändigt.


Likt en dansös slingrar sig resterna av denna kastanj graciöst mot ljuset.Ja, jag vet! Jag är fixerad vid vackra gamla dörrar och portar!


Det nyrenoverade lilla lusthuset på sin brygga nedanför slottet.Lusthusets interiör är uppbyggd med snäckskal!


På andra sidan farleden ligger det medeltida Utöhus som tyvärr står tomt och oanvänt efter att länge ha använts som sädesmagasin.I slottsparken finns åtskilliga märkliga träd som denna cypressbjässe - sedd under lövkronan.


Frun och dottern poserar på andra sidan den vilsamma lilla fåfängan i den formella trädgården.


"I remember Michael!" (Fåfängan sedd från andra sidan....)Hortensiorna i full blom.

Gör ett besök på Grönsöö! Det är väl värt en "omväg" som ett antal stjärnor brukar antyda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0