10

Christina Doctare till EU!

På söndagseftermiddagen gästades Strängnäs av Christina Doctare. Författaren och läkaren som avslöjade de systematiska våldtäkterna på krigets Balkan under sin tid med WHO-uppdrag. Hon har arbetat vid krigstribunalen i Haag och i sex år varit Sveriges representant i Europarådets kommitté mot tortyr.      



Jag har hört Christina Doctare förr och det hon har berättat från sina upplevelser under Balkankriget och om hur hon blev skadad har alltid fascinerat. Men hon har tidgare inte riktigt känts entusiasmerande. Det gjorde hon igår! Med råge.

Hon talade i en dryg timme inför det 25-tal åhörare som flytt trädgårdsstök och båtslipning för att istället lyssna till ett synnerligen intressant föredrag.

En lång stund uppehöll sig Christina kring sin hjärtefråga "Fred och säkerhet" inför EU-valet och det hon har som sin främsta prioritering om vi väljer henne till EU-parlamentet. Baserat givetvis på sina upplevelser. Hur hon fick kämpa för att få sina överordnade att faktiskt begripa att våldtäkter på kvinnor m.m. faktiskt ingick i ett mönster. Att man använde just våldtäkter systematiskt som ett inslag i att få herraväldet över fienden.

Hon ser EU som en god "hemförsäkring". EU kostar varje svensk medborgare drygt 1300:- per år. En försäkring för borgfred i Europa. För fred och säkerhet. Trygghet!

Men mot slutet kom hon också in på mer näraliggande frågor. Den svenska vården!



Där kom en hel del berättigad kritik. Det dör 3.500 patienter i den svenska vården varje år! "Vägverket har Nolltolerans!" konstaterade Christina lakoniskt.

Hon kom in på dålig hygien: "Centralstationen i Stockholm har mer välstädade toaletter än Karolinska institutet!" (där de f.ö. också har stora råttor i kulvertarna).

Trots att vi har fått en fördubbling av antalet läkare under den senaste tjugoårsperioden, märker vi ingen förbättring. Sjukvården kostar samhället 500 miljarder per år.

Christina Doctare menar att vi som medborgare måste ställa mycket större krav på sjukvården. Helt enkelt sluta med att vara flata patienter och istället bli krävande konsumenter.

Vi måste få en ordning där varje invånare får en "sjukvårdspeng" (hon kallar det för Botavdrag) och möjliggör att man själv väljer var man vill ha sin vård. Behöver man en höftledsoperation ska man helt enkelt fråga sjukhuset: "Hur många sådana operationer som görs? Hur många som lyckas? Hur många omoperationer som behövts? Hur många fall av sjukhussjuka har man haft? O.s.v."

Och sedan kan man själv välja var man vill bli opererad. Och då får sjukhusen en välbehövlig press på sig att modernisera sin struktur och bli mer anpassade till de behov som finns. Idag styrs vården av föråldrade hierarkiska strukturer istället för att vara organiserat utifrån patientbehoven.
                           
Ella Bohlin i all ära (som står på första plats på Kristdemokraternas list i EU-valet), men Christina Doctare - med sitt enastående och väl inarbetade kontaktnät inom hela EU  - torde vi få större glädje och nytta av. Ungdom och entusiasm är bra i sig, men det skulle inte skada med lite "inskolning" under mer erfaren ledning för Ellas del. Christina har den erfarenheten och hon har ambitionen och entusiasmen.

Så kryssa Christina Doctare!
1 Christina Doctare:

Tack för din uppmuntran! Skall röätt vara rätt så är det Karolinska sjukhuset och inte karolinska institutet men detär ju en petitess.

Åter hemkommen efter en diger valturné. Det skall bli skänt med lite vila innan det är dags för nästa pass. Allt gott till er i Östergötland.



Hälsningar från det underbara vårlika Östergötland.



Kram Christina

2 MPA:

"Det dör 3.500 patienter i den svenska vården varje år!"



Nä du Mats, det dör nog rätt många fler patienter per år i svensk vård än 3500. Förmodligen dör en absolut majoritet av de 100.000 svenskar som dör varje år just i vården.



Det du förmodligen avser är patienter som dör till följd av felhandling eller dylikt. Om det är det du avser måste du dock vara tydligare. Är det just felbehandlingar som avses, eller vad baseras siffran på?



MPA

Hej MPA!



Jag citerar! Du kollar med originalet!



OK?



Hälsningar

MATS WERNER

Tack själv Christina!



Du ska veta att innan Du kom hit var jag helt övertygad om att hjälpa Piratpartiet in i EU!



Men Du kan väl stödja deras jobb, eller...?



Undrar

MATS

5 MPA:

--------

Men mot slutet kom hon också in på mer näraliggande frågor. Den svenska vården!

Där kom en hel del berättigad kritik. Det dör 3.500 patienter i den svenska vården varje år!

--------



Detta är väl inget citat? Hennes övriga citat har du satt inom citationstecken, men inte de här uppgifterna. Då kommer de väl från dig?

MPA!



Jag vet inte om Du på något sätt har missförstått detta blogginlägg. Jag ska försöka förklara. Christina Doctare kom och höll ett föredrag. Vi lyssnade. Jag noterade och skrev ett referat som Du kan läsa här ovan. Somligt är ordagranna citat (med citationstecken) andra är avskrifter av vad hon skrev på whiteboarden. Annat kan också vara citat även om jag inte kanske har dem fullständigt ordagrant. Förstår Du nu bättre?

Undrar

MATS WERNER

7 MPA:

Men du säger ju att "kritiken är berättigad", Mats. Eller var det också en redogörelse för Christinas egna uppgifter på whiteboarden? Svårt att veta.



Om du säger att kritiken är berättigad måste du ju gjort någon form av bedömning av exempelvis uppgiften om antalet döda i vården per år. Förutom att uppgiften saknar en aspekt (begränsningen av huruvida det handlar om just felbehandlingar) måste du ju bekräftat den på något sätt för att kunna säga att den är berättigad.



Att vi "inte märker någon förbättring av sjukvården trots en fördubbling av antalet läkare" är också ett oklart påstående. Säger du eller Christina detta? Menar du att denna kritik (om den kommer från Christina) också den är berättigad? Vad baserar du det på?



Det här handlar inte om att leta fell, men om poängen i att man måste grunda sina påståenden på något. Annars blir ogrundade påstående snabbt sanningar bara genom att de upprepas. Det gäller rimligen Christina Doctare men också de som vidareförmedlar hennes uppgifter.

8 Christina Doctare:

Det är naturligtvis som en följd av felbehandlingar begångna i vården eller skador som uppstått under vården. Att många människor dör pga av sin urssprungliga sjukdom eller en komplikation till den är givetvis inte inräknade i denna siffra.



DEt som jag ville lyfta fram är det angelägna att det borde inte vara några som helst dödsfall pga sjukvårdens fel och brister. Att dödligheten är 100% i våra liv - år ett ofrånkomligt faktum. Vi skall alla den vägen vandra en gång, men vi behöver inte låta sjukvården skynda på den naturliga processen.

Hälsningar Christina Doctare

9 Christina Doctare:

Det avses dödsfall pga skador och fel och brister i sjukvården. Senaste numret av "Sjukhusläkaren" hade ett stort reportage in denna fråga.



När jag började läsa medicin 1963 så var vi inte mer än 20 000 doktorer och vi trodde alla inklusive jag själv av sjukvårdens brister skulle botas med mera resurser och flera läkare. Numera inser jag att man måste ta hand om både resurser, organisation och mål på ett bättre sätt än vad som görs idag.



Trots att vi är 40 000 läkare så gör det inte så tydliga avtryck i vården och det dagliga mötet med patienten som man hoppades. Visst har det utvecklats nya medicinska metoder och läkemedel men det förklarar ändå inte glappet mellan så många läkare och att vi faktiskt har en läkarbrist, annars skulle "otyget" hyrläkare inte finnas. Många duktiga läkare som gillar att jobba med patienter sitter och sköter administration - är det rätt använd tid? ( Statistiken är från Läkarförbundet)

Jag hoppas att jag har kunnat göra ett klargörande för frågeställaren.



Hålsningar Christina Doctare

Tack, Christina, för att Du förklarar för oss mindre vetande.



Glad Valborg!

MATS