Tredje Backe - för sista gången, eller?

Trots god kamp från mig själv, Hélène Brodin Rheindorf, Dag Bremberg och H-B Karlsson lyckades vi inte få majoritet ens för en återremiss på kvällens Kommunfullmäktigemöte. Trots en flera timmar lång debatt. Kristdemokraterna, Mariefredspartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och delar av Strängnäspartiet och H-B Karlsson från Socialdemokraterna lyckades inte.

Socialdemokraternas Leif Lindström klädde i ord ungefär det många säkert kände: Nu har vi tragglat det här ärendet så många år. Vi är trötta på det och vill bli av med det.

Så av alldeles fel orsaker klubbades detaljplan och exploateringsavtal utan en tanke på de konsekvenser för skolbarnen i Mariefred eller de boende utmed väg 978 som borde varit varje fullmäktigeledamots främsta tanke.

Trots att jag påpekade att det inte finns ett ord med i vare sig Ramavtal, Exploateringsavtal eller Detaljplan om den förskola som använts som lockbete för att få planen att godkännas. Trots att Vägverk och ett antal av kommunens egna nämnder avrått från byggnation innan förbifartsfrågan var löst.

Trots att ingen "ny" finansiering av den tänkta Hammargatan fanns att tillgå.

Kort sagt trots att det uppdrag Fullmäktige givit Kommunstyrelsen föregående sammanträde då ärendet återremitterades - nämligen "att utarbeta en tydligare lösning av trafikfrågan" - knappast kan anses ha varit fullgjort.

Jag ställde frågan till Kommunfullmäktiges ordförande Anders Svensson (fp), som en stund tidigare sagt att han var suverän när det gällde att bestämma vilka ärenden som kunde anses färdigberedda för Fullmäktige, på vilket sätt han ansåg att de handlingar som förelåg som underlag för beslut, motsvarade det uppdrag som Fullmäktige givit? Jag bad honom peka på vilka omständigheter han funnit som kunde utgöra skäl för att på nytt ta upp ärendet trots att uppdraget ej var genomfört.

Han blev mig svaret skyldig.

Troligtvis kommer Fullmäktiges beslut att överklagas. Boende utmed Slottsträdgårdsgatan har antytt detta på ett tidigt stadium. Därmed torde detta ärende fortsätta att engagera oss ännu ett tag.

Kommentarer
Postat av: Dag Bremberg

Mats, ditt inlägg var ett av de bästa jag hört i vårt fullmäktige. Synnerligen kunnigt, analytiskt och konkret!Men varför är det bara ledamöterna i de små partierna som vågar göra egna ställningstaganden? Ja, men undantag för H-B denna gång.

2008-09-29 @ 23:26:21
URL: http://mariefredsnyheter.blogspot.com
Postat av: Mats Werner

Tack för uppskattningen! Men som sagt - jag har haft tillfälle att öva under de fem-sex år som detta ärende pågått!Och - ja, man kan verkligen fråga sig många gånger varför enskilda ledamöter i de stora partierna så sällan ger uttryck för en egen uppfattning. För SÅ strömlinjeformade är de ju inte när man pratar med dem.

2008-09-30 @ 07:58:41
Postat av: Catarina Hellmark-Eriksson

Hej Mats!Skulle gärna vilja läsa vilka barnkonsekvensbeskrivningar som man kom fram till i detta ärende. Strängnäs kommun jobbar ju med att beakta barnkonventionen i beslut som rör barn.

Samt på vilket sätt man har utvecklat den politiska beredningen av ärenden som ett projekt som Tredje backe kan tänkas föra med sig.Med tanke på hur väl genomtänkt detta borde vara eftersom det tagit så många år att bereda?Tror att jag kan ha fel här!Men läste något om att förändringar som kan tänkas beröra barn i olika beslut om förändringar alltid föregås av barnkonsekvensbeskrivningar som fattas både på lokal eller nationell nivå.Trodde nog att man lagt ner detta projekt.Med tanke på vägar som inte finns, pengar som saknas.Eftersom det berör mitt barn som är på nyponetsförskola.Känner redan nu oro med tanke på den tunga byggtrafiken som blir till följd av ett så stort bygge.Med vänlig hälsning

Cattis Hellmark-Eriksson

2008-09-30 @ 14:17:00
Postat av: Mats Werner

Jag tror Du har helt rätt, Cattis!

Hälsningar

MATS

2008-09-30 @ 19:51:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0