Ny Neger!


"Svarte Peter", skulpturbyst föreställande Negern Pettersson av Carolina Benedicks-Bruce

Fantastiskt roligt!

En ny skulptur har upptäckts och identifierats. Föreställande Pierre Louis Alexandre, alias "Negern Pettersson", den legendariske konstnärsmodellen som kom till Stockholm från Sydamerika i mitten av 1800-talet och blev kvar till sin död. För den som är intresserad av att veta mer: Läs historien om Jakten på Negern Pettersson under särskild kategori i högerspalten.

Det hör inte till vardagen att återfinna bilder av Negern Pettersson. Faktiskt är inte fler än tio porträtt (varav nu två skulpturer) kända!

Trots att under de år mellan 1868 och 1905 då han till och från satt modell på Konstadkademien, ett mycket stort antal elever måste ha gjort åtskilliga porträtt eller andra bilder av/med Alexandre som modell. Var finns de alla idag?

Snälla - leta i skåp och garderober! Har ni en målning föreställande en svart man från tiden före förra sekelskiftet, skicka mig en bild!

Nu var det den observante antikvarien Mikael Karlsson Aili, på konstnärshemmet Brucebo norr om Visby, som kopplade en byst som finns i Brucegården till min historia om Negern Pettersson och tog kontakt. Jag bockar och tackar också!

Jag har också äntligen, tack vare Lisa Wetterberg på Katolska Kyrkogården  lyckats lokalisera den grav på Katolska Kyrkogården där Pierre Louis ligger begravd men som idag tillhör familjen Jaconelli.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0