Hör ni det fjärran stöveltrampet?

Vår käre Kommunfullmäktigeordförande utmärker sig då och då med mindre diplomatiska uttalanden. För det mesta finns dock inget ont uppsåt bakom, blott en viss naiv aningslöshet som t.o.m. kan vara lite charmig ibland.

Frågan är dock om han inte den här gången har gått för långt. Enligt en uppgift på Margit Urtegårds blogg, vars sanningshalt  jag själv hörde att hon fick verifierad igår vid fullmäktigesammanträdet, har ordföranden ringt upp en hög företrädare för Moderaterna och på allvar ifrågasatt om man inte skulle kunna komma överens om att förbjuda fullmäktigeledamöterna att skriva bloggar!

Ordföranden som är kommunens högste politiker och dess främste företrädare vill alltså på fullt allvar begränsa yttrandefriheten för medborgarnas valda ombud. Han - vars uppgift är att försvara demokratin och grundlagarna!

Ganska märkligt, eller...?

Likaså det lika märkliga greppet att inledningsvis låta 1e vice ordföranden hålla ett långt och salvelsefullt anförande om "tonen" i det politiska samtalet.

Ingen kunde invända i sak mot det hon sade, men syftet vänder jag mig starkt emot. En av hennes partikamrater har den senaste tiden varit föremål för kanske mindre smickrande uppmärksamhet på några bloggar och visst kanske någon gick lite för långt i sina formuleringar i inlägg och kommentarer, men den typen av "påhopp" torde ändå inte vara värre än att varje människa som tar på sig ett offentligt uppdrag faktiskt får vara beredd att tåla.  Och ingenstans på de berörda bloggarna är kommentarerna värre än på Strengnäs Tidnings nätupplaga där råhet och ren dumhet tävlar i ärerörighet.

Kritiken som har framkommit har ju inte ens främst varit riktad mot politikern ifråga utan mot en annan person utanför den kommunalpolitiska sfären vars integritet därmed på nytt får anses ha fått en allvarlig skada.

Tänk om samma omtänksamhet som visades denna nu aktuella politiker hade visats Ann Landerholm när hon var som värst utsatt, eller Hélène Brodin Rheindorf som alldeles oförskyllt utsattes för en djävulsk smutskastning av just dem som nu med hög och indignerad stämma uppmanar andra politiker att "visa hänsyn" för en människa som 't.o.m. tvingats till inläggning på sjukhus' enligt uppgift igår.

Är det där gränsen går alltså!

Tänk på det Ann och Hélène nästa gång!

Det heter att "den som sig i leken ger får också leken tåla". Det är ett ordstäv som är fullt relevant i detta sammanhang.

Och att fullmäktigepresidiet tar sig för att mästra sina fullmäktigekollegor är faktiskt rätt magstarkt. Inte minst som anförandet nog fick rakt motsatt effekt mot vad avsikten var.

Majoriteten av ledamöterna verkade nämligen inte ha en aning om vad vice ordföranden talade om att döma av de ivriga gruppsamtalen som utspann sig i pausen då ovetande ledamöter fick saken förklarad för sig.  Vad som således tidigare trots allt var en sak som var känd av blott en mindre del av fullmäktige blev härmed allmän kunskap. Här har man klart övervärderat bloggarnas betydelse.

I vart fall än så länge.

Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie Wågström

Hej Mats!

Konstigt att herr pol.redaktör inte kommenterade uppläxning på ledarbloggen, han var ju uppenbarligen där.Men det kan ju förvisso vara så att han tyckte att det var helt i sin ordning, vad vet jag.Jag har dock aldrig hört på maken.Ann-Sofie

2008-11-25 @ 16:59:00
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats.Som vanligt så har du skrivit en utomordentlig artikel, där du på ett klokt och tydligt sätt beskriver vad som har hänt.Du skriver: " Tänk om samma omtänksamhet som visades denna nu aktuella politiker hade visats Ann Landerholm när hon var som värst utsatt, eller Hélène Brodin Rheindorf som alldeles oförskyllt utsattes för en djävulsk smutskastning av just dem som nu med hög och indignerad stämma uppmanar andra politiker att "visa hänsyn" för en människa som 't.o.m. tvingats till inläggning på sjukhus' enligt uppgift igår."Är det där gränsen går, frågar du. Nej, jag tror inte att det finns någon gräns för de människor som nu skriker högst. Det är ju bara att gå tillbaka och läsa på några andra bloggar. En av de har nu stängts ner.De som aldrig ber andra om ursäkt, oavsett hur illa de behandlar andra, skall vara försiktiga med att kräva ursäkter från andra.Klem Margit

2008-11-25 @ 21:30:09
URL: http://www.margiturtegard.blogspot.com
Postat av: Mats Werner

Nej, Ann-Sofie!Inte jag heller! Herr Voronovs syfte med besöket var kanske bara att just lyssna på uppläxningen. Vem vet!Hej Margit!Du har nog helt rätt beträffande självinsikten hos de som nu tar till brösttonerna.Ha det gott båda två!

MATS

2008-11-25 @ 21:38:50
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Hej!

Jag har nog missat en del (kanske lika bra), men vilka är det som nu tar till "brösttoner"?

Är det fler än KF-ordföranden med vice?

Jag hörde ju Åsas anförande i KF, men uppfattade inte något angrepp på någon person eller förespråkande av bloggförbud. Om det var så tokigt, varför bemötte ni det inte där och då? Jag kan iofs förstå att ni inte var förberedda, men det blir lite konstigt att det förs en diskussion på bloggar som inte känns som den direkt hänger ihop med vad sker IRL på de politiska mötena.

F ö bör väl de som inte var där, och inte ens i samma stad, vara lite återhållsamma med sina fördömanden. Man undrar varför vissa i E-tuna har så starka uppfattningar om personer i S-näs.

Vad gäller Voronov, så kanjag hålla med om att det han skrev från KF var märkligt, men hans besök var bestämt sen länge, skrev han.

2008-11-26 @ 08:57:29
URL: http://mariefredspartiet.se
Postat av: Mats Werner

Hej Dag!Som Du själv säger ha Du nog missat något medan Du varit borta och - likaså som Du säger - "lika bra det"!Med andra ord hörde Du väl till dem som inte fattade vad v.ordf. pratade om, men det hela handlade således om vad som utspelats på huvudsakligen två bloggar den senaste tiden och som numer är bortplockat (redan innan Herr Ordföranden gjorde sitt märkliga inhopp).Och det fanns ingen som helst anledning att gå upp och bemöta v.ordf. anförande om något så självklart att vare sig hon eller ordföranden har ett smack att göra med vad som skrivs på privata bloggar i sina resp. kapaciteter. Vad de tycker som privatpersoner är upp till dem men som presidieledamöter i ett fullmäktige är det inte deras sak att läxa upp ledamöterna om något som sker utanför salen.

2008-11-26 @ 09:40:04
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Det förefaller som att vi inte är på samma våglängd vi lokala politiker; vissa kommunicerar enbart på officiella möten, andra diskuterar på bloggar, öppet eller anonymt.

Delvis handlar det väl om att bloggvärlden är ett relativt nytt forum.

Allt fler medborgare blir aktiva på nätet, allt färre på partimöten.

Därför bör nog alla politiker vara aktiva i den utveckling som är oundviklig. Det gäller att vi formar bra forum, gärna på en kommunal plattform.

Vad gäller fullmäktige så har väl tonläget varit relativt lugnt och vänligt på senare tid. Men jag tror att det lilla etikföredrag som vi i demokratiberedningen ordnade inte räcker. Vi bör föra en fördjupad, bred diskussion om hur vi ska kommunicera såväl inom som utanför KF-salen.2008-11-26 @ 23:46:30
Postat av: Ann-Sofie Wågström

Hej Dag! Man kan få information om saker och ting även om man inte är närvarande.Stör det dig att jag kommenterar det som sker i Strängnäs?Undar

Ann-Sofie Wågström

2008-11-27 @ 00:11:33
URL: http://annsofiewagstrom.wordpress.com
Postat av: Dag Bremberg

Ann-Sofie W. Det stör mig inte alls att du kommenterar vad "som sker i Strängnäs". (Det var väl f ö en retorisk fråga.)

Men det kan bli lite fel om man uttrycker väldigt bestämda åsikter om något som en nanmngivet person sagt på ett KF-möte, där man inte själv var med. Särskilt när du uttrycker dig så här:

"Jag har dock aldrig hört på maken."Eller hur? Vi bör väl vara lite försiktiga med sådant, även om det är frestande att på bloggar uttrycka sig väldigt skarpt.

Folk börjar ju undra om lokalpolitikerna har personliga konflikter inom partierna.

2008-11-27 @ 20:04:50
Postat av: Mats Werner

Och Du menar att så inte skulle kunna vara fallet, Dag?

2008-11-27 @ 22:18:10
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Jan

Eftersom ingen tog till orda i Kf när ni politiker läxades upp så måste det betyda att de som det handlade om skämdes över sitt sätt?.

2008-11-28 @ 11:47:13
Postat av: Mats Werner

Då Jan, övertolkar Du nog den förvånade tystnaden. Som jag skrivit i mitt blogginlägg, är det varken komunfullmäktiges ordförande eller presidiums sak att vare sig ge synpunkter på eller "läxa upp" ledamöter för någonting som sker utanför fullmäktigesalen och som f.ö. inte har ett dugg med kommunalpolitik att göra.

Fullmäktiges presidium gick över sina befogenhetsgränser när de tror att de kan sätta sig över rikets grundlagar.Att ingen yttrade sig kan möjligen också ha att göra med att ingen närvarande kände sig träffad av denna exempellösa drapa.

2008-11-28 @ 12:07:35
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Ann-Sofie Wågström

Hej Dag!

Ok då ändrar jag mig till, jag har aldrig "läst" på maken. Det blir ju lite konstigt språkligt sätt men får väl duga.Jag tror dock inte att folk som refererade från mötet ljuger.Häl(s)nigar

Ann-Sofie

2008-11-28 @ 22:54:03
URL: http://annsofiewagstrom.wordpress.com
Postat av: Dag Bremberg

Ann-Sofie, visst, klart att politiker alltid säger sanningen, hela sanningen och intet annat än sanningen...

;-)

Om du som ledande s-politiker reagerar så starkt på vad en av dina partikamrater kan ha sagt, så föreslår jag att du ber henne att få läsa anförandet.Man kan notera Mats kommentar ovan ang personliga konflikter bland lokalpolitikerna.

Och man kan om man vill fundera över om vi ska låta detta trappas upp eller om vi alla ska försöka sansa oss.

Maria vB ber idag på sin blogg Lotta G om ursäkt för den ryktesspridning som pågått.

2008-11-30 @ 22:19:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0