Göta Kanal - Dag 1Där ligger de! De båda klassiska skönheterna, Juno (närmast) och Wilhelm Tham. Byggda för att passa exakt i måtten för slussarna i Göta Kanal (som sträcker sig från Mem vid Söderköping till Sjötorp vid Vänerns östra strand).

Vi har just kommit med en taxi från Centralstationen efter att ha tagit tåget från Strängnäs. Vädret är lite grått och man förnimmer en annalkande höstkyla i luften. Vi skriver den 27e augusti 2008 och vi står inför mötet med två hav, en älv, tre kanaler, åtta sjöar och 66 slussar! Äntligen har jag satt mig ner med min reseberättelse.

Genom ett erbjudande från Stiftelsen Skärgårdsbåten har hustrun och jag på kort varsel beslutat oss för att göra en 6-dagarskryssning på Göta Kanal med m/f WILHELM THAM. Samma fartyg som för 34 år sedan tog oss i andra riktningen. Då på tre dagar. "Thammen" ska avgå klockan 10.00. Juno avgår redan 9.00 för sin fyradagarskryssning.

Vi langar snabbt av vårt begränsade bagage (borde varit ännu mer begränsat) i den minimala hytten som ger mindre yta än en sovkupé på tåg och definitivt mindre yta att härbärgera bagaget, och beger oss upp på övre däck för att vara med då vi lägger ut från Skeppsbron och börjar vår färd.


Här har fartyget lagt ut från kajen och börjat sin vändning. I bakgrunden syns det nyrustade vandrarhemsskeppet af Chapman.

De första trevande kontakterna tas med andra passagerare. Några känner vi igen från andra ångbåtsevenemang. Det är åtskilliga "fartygsfreaks" ombord och färre av de utländska turistpassagerarna. Dessa har istället valt den fullbokade fyradagarskryssningen med Juno. Säsongen börjar lida mot sitt slut.

Ett par från Australien (som sedan ska vidare med Hurtigrutten), några tyskar och danskar och ett par amerikaner. Det är allt.Här ligger den nybyggda Stockholmsbriggen "Tre Kronor" i väntan på dagens seglats.


Vid den temporära kryssningsterminalen vid Stadsgården utanför Vikingterminalen ligger denna jätte från Royal Caribbean Cruise Line, "m/s Costa Atlantica". Balkongförsedda hytter i ett jätteschabrak till "hotellbyggnad med fartygsliknande framdel"  som någon sade.Den minimala hytten kompenserar rederiet med en liten flaska bubbel var, plus en skål med jordgubbar! En stämningshöjare!Hustrun och jag lägger beslag på ett bord och ett par korgstolar på läsidan utanför vår hytt på övre däck.
En god bok, lugn rytm, vänlig omgivning, hänförande utsikt - och så den första flaskan! Ahhh - nu ska vi koppla av och njuta!Efter att ha gjort en sväng utanför Drottningholm, gått genom Bockholmssundet och passerat två slussar (Skanstull och Södertälje) närmar vi oss framåt kvällen, resans första stopp - Trosa. Vid inloppet möter vi Juno som är på väg ut.
Fördäck är en skön plats att vara på under fartygets färd.Här har vi lagt till vid Trosa gästhamnskaj där vi möttes av dragspelsmusik. En guidad vandring genom staden innan vi åter gick ombord lagom till middagen. Medan kvällsmörkret sakta sänkte sig, stävade vi vidare genom S:t Annas skärgård för att nå vår natthamn vid Slätbakens mynning. Men när vi nådde dit hade vi sedan några timmar befunnit oss i Morfei armar.
Sjöluften tröttar!
Trackback
RSS 2.0