50 år i sakta rörelse!

(Försvunnen bild)

För 50 år sedan vann Brasilien VM i fotboll - det minns t.o.m. jag. Hustrun kan räkna upp spelarna som ett rinnande vatten än idag. Så långt sträckte sig förvisso inte mitt intresse.

Däremot det som kom efter! WOW!

1960 vann nämligen filmen Orfeu Negro guldpalmen i Cannes! Musiken som skrivits av Antonio Carlos Jobim och Luiz Bonfá blev legendarisk. Den EP-skivan snurrar ännu då och då hos mig.

(Försvunnen bild)

Filmen hade svensk premiär den 18 december 1959 på dåvarande Sergelbiografen vid Hötorget som var Stockholms nya premiärbiograf. Idag är den riven och ersatt av Filmpalatset Sergel.

I Brasilien genomfördes det mycket uppmärksammade bygget av en helt ny huvudstad "in the middle of nowhere". Naturligtvis ett helt vansinnigt projekt men det visar på pionjärandan som rådde. Det var ett slags 30-tal på nytt. Brasiliens svar på den Europeiska vågen av nya musik- och teaterformer, spektakulära konstutställningar (Rörelse i Konsten etc.), happenings etc. Nya tankar skulle genomsyra alla kulturer. Den krigströtta världen hade fått nytt liv.

Musikerna João Gilberto och "Tom" Jobim reste till New York och spelade in den epokgörande LPn med Stan Getz som innehåller låtar som Desafinado, Samba de una nota so, The girl from ipanema. Låtar som spreds över världen likt en löpeld. Den nya softa jazzen som introducerades kom att bli stilbildande och inspirerade också svenska artister som Lill Lindfors och Syliva Vrethammar.

Bossa Nova-rörelsen fick ett internationellt erkännande och blev den perfekta "musaken" innan detta ord ens uppfunnits.

I Stockholm uppmärksammas detta jubileum med en utställning som delas mellan Hotel Diplomats lounge och Restaurang Riche och pågår mellan den 28 november och 7 december. Gack sta' och minns!


Kommentarer
Postat av: Maria von Beetzen

Hej Mats !

Det var mycket intressant info om Brasilien. Du får bjuda hem lite Brasseintresserat folk så vi får lyssna. Har köpt lite musik som spelas nuförtiden att ta med hem. Angående fotboll har jag sett Pele göra mål mot Sverige 1980 i en landskamp mot Sverige. Men jag har inte vågat gå på fotboll här än. Däremot hör jag på ett öronbedövande jubel att det spelas just nu.

2008-11-28 @ 00:50:20
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0