Politiska sekreterare i kommunal regi - ett otyg!

Den nya TuttiFrutti-alliansen i Strängnäs gjorde klart redan vid de första kontakterna med kommunens övriga partier att man avsåg att låta kommunen anställa en "politisk sekreterare". Under informationen kröp det fram att tanken var att det bara var den styrande majoriteten som skulle få tjänster av denna sekreterare. Margit Urtegård visste redan då att berätta att tjänsten var vikt för just Lotta Grönblad som man väl annars inte skulle kunna få till posten som ordförande i Barn-& Utbildningsnämnden. Den lönen skulle antagligen inte räcka till för att Lotta skulle överge sitt hittillsvarande arbete.

Den styrande majoriteten fick då klart för sig genom upplysning från övriga närvarande partier att så kunde man inte göra. Samma villkor måste gälla för alla kommunala partier representerade i fullmäktige. Så även Sverigedemokraterna har rätt till samma bidrag som övriga partier, trots att Robin Sjölin inte dyker upp på ett enda KF-sammanträde.

Detta var inte det enda påpekande övriga partier tvangs göra. TuttiFrutti-alliansen visade påfallande vilsenhet i "hur det ska vara".

Alltså har majoriteten nu beslutat att alla partier ska få lika mycket per mandat. Och den procentsats som man satt är uträknad baklänges för att TuttiFrutti-alliansens alla mandat precis ska räcka till den 20%iga tjänst som var vikt för Lotta Grönblad redan från början. Det är så man behandlar skattepengar hos den nya majoriteten. Man vill ha en tjänst själva och tvingas då "gödsla" även över partier som inte begärt detta tillskott och i grunden inte vill ha det.

Politiska sekreterare är ett otyg. Varför ska kommunens skattebetalare står för partiernas interna administration. Nu har jag förstått att det formellt inte blir någon "Politisk sekreterare". En sådan är per definition anställd av kommunen. Lotta kommer tydligen att vara deltidsanställd på det lokala partikansliet med bidrag från de tre tuttifruttipartierna. Men kommer hon ändå inte att belasta ett kommunalt arbetsrum med tillgång till kommunala maskiner och apparater och service? Eller ska hon sitta hemma vid köksbordet 0,20 av sin tid?

I den föregående fem-parti-alliansen liksom fyrpartiditot dessförinnan var alla partier överens om att inga politiska sekreterartjänster skulle inrättas även om diskussionen har förts någon gång. Även Centern och Folkpartiet tyckte så -då!

Jag har uppfattningen att den mandatperiod då kommunen hade fyra kommunalråd så fungerade arbetet mellan de fyra allierade partierna bra. "Utmärkt" vore att ta i - men bra!

Dock utsattes den alliansen för övriga partiers hån och gäck för just detta att lilla Strängnäs hade fyra kommunalråd. Därför blev det bara ett enda efter valet 06. Det hade knappast varit politiskt möjligt att tänka sig fem kommunalråd även om det säkert varit en bättre lösning.

Intressant att de partier som var med och kritiserade tanken på fyra kommunalråd, nu ivrigt försvarar tre. Är det vid tre som gränsen går?

Om man kallar det fjärde för något annat! Försök med detta gjordes även av fyrpartialliansen förra mandatperioden. Vi hade formellt bara två Kommunalråd. De övriga kallades "Personalråd" resp. "Näringslivsråd". Nu kallar man det fjärde för Politisk Sekreterare istället. Men Politisk sekreterare är per definition en kommunalt anställd tjänsteman och det har jag förtstått blir inte fallet här. Lotta Grönblad ska förmodligen vara anställd av arbetarkommunen med bidrag från FP och C! Intressant! Vet Cs och FPs medlemmar om att deras pengar går till det Socialdemokratiska partiets organisation?

Intressant också att läsa Lotta Grönblads glidning i formuleringen betr. Hagakonferensen på hennes blogg idag. Nu är det tydligen inte "slottet" som gnager längre utan att "pengarna inte stannade i kommunen". Så Ulfhälls Herrgård hade tydligen varit OK. Eller är det för att Ulfhäll "bara" är en Herrgård?

Kommentarer
Postat av: Tobias Lindgren

"Så även Sverigedemokraterna har rätt till samma bidrag som övriga partier, trots att Robin Sjölin inte dyker upp på ett enda KF-sammanträde."Är det verkligen så? Har Robin Sjölin inte visat sig på ett enda sammanträde i Strängnäs kommunfullmäktige sedan valet 2006? Har han motionerat något?

2008-05-16 @ 23:00:58
Postat av: Tobias Lindgren

Jag hittade den här artikeln, där det förklaras lite bättre:artikel.php?id=618562" rel="nofollow">http://www.ekuriren.se/ekuriren/standardartikel.php?id=618562Mycket tråkigt att det har blivit så... Jag som sverigedemokratisk väljare skäms för detta.

2008-05-16 @ 23:18:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0