Operan Makalös?

image182

Det pågår en diskussion om ny operabyggnad i Stockholm. Den gamla 1800-talsbyggnaden är föråldrad, för liten och för oflexibel.

Olika förslag har förts fram om nytt läge för ett nytt operahus. Men om det blir fallet, att man bygger en ny opera på en helt annan plats, vad händer med den gamla operan? Blir den som Drottningholmsteatern, mest en ekonomisk belastning som av museala skäl måste hållas liv i med diverse mer eller mindre engagerade projekt och som därför bollas runt mellan myndigheterna bland vilka ingen vill bli sittande med Svarte Petter? Eller kan t.ex. Dansens Hus flytta in i gamla operahuset? Och vad händer isåfall med gamla stadsteatern i Folkets Hus?

När Dramaten en gång i tiden behövde en annexscen, gjorde man det enkelt för sig. Man lät bygga den i grannhuset bakom Dramaten-kvarteret. Sedan förband man scenerna med gångar under och ovan jord och kunde på så sätt dra nytta av alla möjliga synergieffekter.

Varför tänker ingen på det sättet när det gäller Operan?

Bakom Operan finns ett "torg" som inte är äldre än drygt 100 år. På "torget" står Karl XII och pekar på Grand Hotel (så sa vi alltid vi guider vid Karl XIIs torgs sightseeingterminal på den tiden det begav sig). Är detta en helig plats på något sätt?

Här reste sig en gång i tiden det praktfullaste adelspalats Stockholm någonsin skådats, Palatset "Makalös". Också kallat Lilla Operahuset. Under sin senare livstid förvandlat till kunglig arsenal och därefter spektakulärt uppbrunnet.

Varför inte låta någon av vår tids stora arkitekter få ta sig an ett nytt operahus på Karl XIIs torg! Henning Larsen, Frank Gehry, Calatrava eller varför inte vår egen Gert Wingård (om han kan avstå vinkelhake och linjal och att rita en låda till och lovar att inte sätta en skyskrapa på toppen!).

Kan man tänka sig ett ultimatare läge för ett nytt operahus! Som dessutom diskret kan förbindas med det gamla för ett gemensamt untyttjande av scener, repetitionslokaler, verkstäder etc. Vackert vid vattnet mitt emot Stockholms Slott precis som den gamla Operan. Ett praktfullt nytt "Makalös" som kan få ge lite världsrykte åt vår vackra huvudstad.
 
 PS: Glömde bort Kalle Dussin! Det finns flera alternativa placeringar för denna, en av våra mest imposanta kungastatyer. En är ju givetvis en placering framför den nya Operan om man gör som i andra storstäder, gräver ner trafiklederna som går utmed vatten.

En annan är Norrmalmstorg eller Nybroplan, eller varför inte på Södersidan av den nya Slussen - nu när man permanent blivit av med Karl XIV Johan. DS

PS2: Glömde en inte så oäven alternativ placering av "Lejonet med sina Krukor" nämligen mitt på slottets inre borggård. Den skulle göra denna stenfyrkant betydligt intressantare. DS2
Läs även andra bloggares åsikter om bloggar.se, stockholmsoperan, operabygge, operahus, kungliga operan
Trackback
RSS 2.0