9

Tuttifruttialliansens Kommunstyrelsedebut

I Gyllenhjelmssalen i Kommunhuset hade Centern och Folkpartiet i dag flyttat över till den vänstra sidan! Är det symptomatiskt?
I Djäknehallen flyttade Socialdemokraternas fullmäktigegrupp över på den högra sidan! Är det kanske rent av balansskäl som ligger bakom?

Tuttifruttialliansen led i vart fall i dag ett flertal nederlag på kommunstyrelsens sammanträde.

Bl.a. gällde det inrättandet av ett Arbetsutskott under KS. Inte nog med att detta var emot Kommunstyrelsens, av fullmäktige fastställda reglemente, utan dessutom uttryckte t.o.m. socialdemokraterna tvekan om att inrätta ett AU innan man fått klart för sig vad ett sådant skulle syssla med.

Ett Kommunstyrelsens AU har alltid varit ett av Socialdemokraternas paradkrav. Av tradition har man ansett sig kunna styra upp beslut i såväl KS som KF mycket bättre genom att det primära beslutet formulerats i en liten grupp politiker där man tack vare sin storlek normalt alltid är tillförsäkrad minst två av fem platser.

Kan man måhända misstänka att man p.g.a. överenskommelserna i den nya alliansen nu bara får en plats varför intresset inte är lika stort. Samtidigt har man på sistone fått flera framträdande socialdemokrater som talat om att återföra den politiska debatten till fullmäktigesalen. Ett KSAU skulle starkt motverka en vitalare debatt i KF.

Att avskaffa Näringslivsutskottet var inte heller lika enkelt. Kommunjuristen var tvungen att korrigera majoriteten och tala om att även här har KF fastställt att det ska finnas ett Näringslivsutskott. Det nya kommunalrådet Björn Lind som sett fram emot att få ta hand om företagen helt ensam, får nu se sig omgiven av sitt "gamla" utskott, som ska kunna ge en betydligt bredare kontaktyta gentemot det lokala näringslivet. Kontakter som uppskattats av de företag som Näringslivsutskottet hittills besökt.

Dagens längsta debatt blev nog frågan om markanvisningstävlingen för Sidöparken, där hela oppositionen ifrågasatte varför inte det förslag som bedömningsgruppen gett högsta betyg i såväl gestaltning som ekonomi, utsetts till vinnare av tävlingen. Istället hade ett av de näst bästa (som hade högsta betyg för gestaltningen men sämre för ekonomin) fått chansen att förbättra sitt förslag för att sedan utses till vinnare av bedömningsgruppen. Fortfarande dock med ett lägre "ekonomibetyg".

Någon egentlig och/eller bra förklaring till varför man gjort denna bedömning, eller varför man gett en av tävlingsdeltagarna chansen att bättra på sitt förslag, fick vi inte.

Däremot beslöts på förslag från oppositionen att den tomt som i pressen omskrivits som "bortgiven till Janne Persson" (Kommunalrådet med samma efternamn fick lämna rummet under behandlingen av detta och ett annat stort ärende som berörde Kilenkrysset AB. Frågan är om han inte i fortsättningen av samma skäl kommer att tillbringa mer tid utanför sammanträdesrummet än i det.) nu skall inlemmas i den detaljplan som upprättas över Sidöparken som resultat av tävlingen.

Kommunalrådet Lind som övertagit klubban under behandlingen av ärendet, försökte lägga skulden för att den 3000 kvadratmeter stora sjötomten skulle använts i en markbytesaffär med Kilenkryssets ägare, på en "till Stockholm avflyttad politiker". Hélène Brodin Rheindorf - som faktiskt var med på den tiden - visste dock att berätta att det i själva verket var en centerpartistisk politiker som fortfarande fanns kvar i kommunen som huvudsakligen gjort upp om detta.

När det gällde Medborgarinitiativet till en folkomröstning kring Skolpengen, argumenterade nu Lotta Grönblad med emfas för att kommunen INTE skulle anordna en sådan folkomröstning. Samma Grönblad som själv hörde till de första som anslöt sig till den skriande skaran.

Nu visste hon att berätta efter samtal med personer från föreningen Babyguards att de inte längre önskade en folkomröstning så därför föreslog hon avslag på Medborgarinitiativet!

Alldeles frånsett att jag, med flera i oppositionen, delade hennes uppfattning i sakfrågan, är det ändå rätt så förmätet att med hänvisning till vad några personer som företräder något drygt hundratalet medlemmar i en förening sagt, köra över de över 2.200 andra kommuninvånare som skrivit på listor med krav på denna folkomröstning. Det är ju faktiskt inte föreningen Babyguard som begärt folkomröstningen, utan de totalt 2.354 kommuninvånarna. Någon känsla för vad som är demokrati borde väl även finnas hos BUNs ordförande, eller?

Om Kommunstyrelsen ska föreslå KF att avslå denna begäran ska det beslutet hos ledamöterna baseras på de sakskäl våra tjänstemän framfört i sitt tjänsteutlåtande där man tagit hänsyn till de praktiska och legala svårigheter som vore förknippade med en folkomröstning i denna fråga - inte på vad några personer i föreningen Babyguard tyckt.

Inlägget uppdaterades den 3 juni p.g.a. att Lotta Grönblad påpekat att hon talat med fler personer än de tre jag påstod. Hon har pratat med HELA Babyguards. Enligt förteckning på deras hemsida = ett hundratal personer. Det är ändå en bra väg kvar till alla de 2.354 som begärde folkomröstningen, eller...?
1 Margit Urtegård:

Hej Mats.



Om tuttifruttialliansen, som du kallar den, fungerar på det här sättet, som du beskriver här, blir man ju mörkrädd. Vad är det här för allians? Ja, att ordförande i KS kanske kommer att befinna sig mera utanför sammanträdesrummet än innanför är ju inte så osannolikt, det kommer nog bli många jävssituationer för honom framledes. Detta borde vänsteralliansen ha tänkt på innan de valde KS-ordförande.



MVH Margit

2 Lotta Grönblad:

Du lyssnar dåligt Mats Werner.



Det jag sa var att jag och Tord Tjernström vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med föreningen Babyguards.



Och att Jag Helena Hallgarn och Charlotta lange träffade HELA deras förening inkl styrelsen och satt och diskuterade läget inom förskola, skola inkl folkomröstningen med dem under närmare tre timmar i söndags - hörde du inte det?



Det du skriver här stämmer därför inte med verkligheten. kanske borde du också besöka ett av deras möten? Vänligen Lotta

3 dubbla examen:

Hej Mats!



För min del så skulle jag kunna rösta om skolpengen. Sverige skulle kunna gå över direkt demokrati och skippa denna statsskick.



Skulle jag ge råd till alla partier så skulle det vara att inte gå med på en folkomröstning, eftersom det skulle bli återkommande begäran.



"tuttifruttialliansen"? varför kalla den sittande alliansen för det? Lite barnsligt tycker jag.

Vad ska man kalla allianserna innan?? Och moderaterna som tabbade bort allt?

4 Mats Werner:

Lotta! Ska korrigera: Du talade med alla Babyguardare! Men allvarligt - spelar den skillnaden så våldsamt stor roll. De övriga ca. 2.200 personerna som skrev under - pratade Du med dem också? Har de gett Bebayguards fullmakt att tala också för dem?

Återigen - jag tycker beslutet var klokt, och sakskälen som beslutet baserades på riktiga, blott Din hänvisning till "samtal med Babyguards" inte!



Dubbla examina: "TuttiFruttialliansen" kanske inte är så lätt att förstå för den som inte har hört vår käre KF-ordförande brista ut i okvädningar när saker som inte hör ihop, blandas, när oheliga allianser bildas och det uppstår rena röran - då säger han: "Då blir det TuttiFrutti". Nu ingår han själv i en koalition som för många innebär en riktigt ohelig allians. Därav tillmälet.

5 Dag Bremberg:

Mats, det är en bra beskrivning du ger. Ang Sidöparken vill jag bara tillägga att jag inte känner mig ett dugg trygg med att den beramade, bortlovade tomten inlemmas i kommande arbete med detaljplan. Det säger ju inget om vem som kommer att få ta över den och till vilket pris. Jag anser att moderaterna och sossarna återigen var för flata emot exploatörsintresset.



Ang ev folkomröstning så anser jag att det kan vara ett sätt att engagera medborgarna och vitalisera demokratin - i synnerhet när initiativet kommer fram genom en namninsamling. Den här frågan prövades inte seriöst. Sossarna försökte pressa Babyguards att backa och nonchalerade det faktum att det nu var en fråga av allmänintresse.

En frågga om hur mkt skattepengar som ska satsas på skolan är en fullt möjlig omröstningsfråga. Kanske hade resultatet blivit en skattehöjning, kanske inte.

Men vissa politiker vågar inte ge folket den chansen till direkt inflytande.

Traditionellt har det varit sossar och moderater som varit motsträviga, men det finns kloka personer även där och hoppet lever...

6 Mats Werner:

Jag var tydligen lite för snabb att korrigera. Borde gjort det åt andra hållet för så här säger Anne från Babyguards i en kommentar på Lottas blogg:



"Hej Lotta!

Föreningen BG var tydligen inte tydlig på mötet i Stallarholmen. Vi står visst fast vid folkomröstning eftersom våra krav inte är uppfyllda ännu. Men vi vet att frågan formellt inte ägs av oss längre. Vänliga hälsningar, Anne".



Där ser man! Det är till att försöka slå blå dunster i ögonen på oppositionen, tydligen!

7 yeska:

Kanske det är dags att jobba lite på att göra folkomröstning tillgänglig på riktigt.

I dessa tider när var och varannan person har e-legitimation. Hur svårt kan det vara? Hur billigt skulle inte det bli? Inte ett enda frimärke, inte ett enda blad med uppmaningen; Du tänker väl rösta?

vi skulle få svaren i fina tabeller och lättfattliga diagram.

DET vore nått det!

Och för dom pengarna vi "tjänar" kan vi bygga ett sprillans nytt dagis på Perssons tomt!

Ett seglardagis

8 Lotta:

Du lyssnar illa Werner och du raljerar. / Lotta G

9 Mats Werner:

Vad är det nu jag har hört dåligt, Lotta?

Javisst - att raljera kan vara kul, men jag finner ingenstans i detta inlägg där jag använt tekniken. Är det Du som läser slarvigt? (Aj, där var det nog lite raljangs...)