Mittenpolitik - att vingla lite hit och lite dit....?

Folkpartiet och Centern i Strängnäs har grävt fram de gamla saltstoderna Anders Svensson och Gösta Karlsson för att sjunga mittenpolitikens lov häromdagen i  Strengnäs Tidning/Eskilstuna-Kuriren. Vilken förtjänstfullt kommenterades av Herr Politiske Ledarredaktören Voronov dagen efter.

Man är väl så illa tvungna att låtsas ha något slags inflytande över den vänsterpolitik som nu ska föras i Strängnäs.

Man frågar sig dock: Vart har alla de pigga unga tjejerna tagit vägen som stod på de främsta platserna på partiernas valsedlar?

De återfinns inte på några kommunalrådsplatser i dagens majoritet!

Margaretha Furustrand, Marianne Andersson och Lotta Steneskog tycks hålla en MYCKET låg profil idag och har, tycks det stillatigande låtit gubbväldet ta över igen, inte minst manifesterat av gårdagens politiker i dagens debattartikel.

Man hör helt enkelt aldrig talas om dessa en gång så driftiga damer i den offentliga debatten längre. Den enda tjejen som låter höra av sig är Lotta Grönblad, känt socialdemokratiskt rivjärn.

Resten är bara gubbar!

Och dessa drar sig inte för att fara med osanning i sin artikel i tidningen idag. Jag låter oppositionsrådet ta lyra på de övriga dysterheterna, men när det gäller "försäljning av SEVAB" som gubbarna påstår ska vara till salu i Moderaternas, Kristdemokraternas och Strängnäspartiets skuggbudget måste jag ogärna rätta dem, dåligt pålästa som de tycks vara.

Ogärna, därför att jag gärna sett att det varit sant, nämligen att vi föreslog att sälja SEVAB. Nu blev det dock inte så. Om Herrarna Svensson och Karlsson tar på sig sina läsbrillor ordentligt så ska de se att det som föreslås är en försäljning av SEVABS elhandel, något som även Folkpartiet visat viss förståelse för (såväl Herr Svensson själv som Herr Insulander som var Herr Svenssons företrädare i SEVABstyrelsen, innan Herr Svensson valde in sig själv istället).

Om denna föreslagna försäljning blev av, vad menar Herrarna Svensson och Karlsson att det skulle "medföra för vissa kommundelar, för de äldre och för el- och värmeabonnenter" som de menar att vi inte talat om?

Jag vet att Herr Svensson än så länge bara varit med vid ett snabbt konstituerande styrelsemöte i SEVAB och därför kanske ännu inte vet hur man sätter priset på el. Då kan jag upplysa om att det inte är producenten, d.v.s. i vårt fall SEVAB som sätter något pris på själva elen. Det sköter idag marknaden på sant liberalt sätt. Det spelar således ur den synpunkten ingen som helst roll för bolagets kunder vem som skulle äga SEVABs elhandel och elförsäljning.

Däremot kan SEVAB styra priset på den del som avser nätavgiften, men med tanke på hur liten del av Strängnäs kommun som SEVABs nät betjänar i förhållande till bjässen Vattenfall (se kartan) skulle det förvåna mig om SEVAB skulle kunna


SEVABs nät täcker de gula områdena. De ljusblå är Vattenfalls nät. Räkna själv ut hur stor del av Strängnäs Kommun som "vårt" elbolag täcker. Jämför det sedan gärna med de gula fältet som ligger inom Eskilstuna Kommun (till vänster på kartan).


hålla ett nätpris som markant översteg vad Vattenfall debiterar sina kunder i vår kommun.

I själva verket, Herrar Svensson och Karlsson så är det bara tomma hot ni använder er av. En försäljning av SEVABs elhandel skulle inte på något sätt påverka de kunder bolaget har idag vare sig de bor i Strängnäs eller Eskilstuna kommuner.

Kommentarer
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats.Jag håller med dig om att det är konstigt att kvinnorna i den nya alliansen, som de facto var högst uppe på c och fp:s vallistor till valet, inte syns och hörs överhuvudtaget i debatten nu. Har gubbarna gömt de någonstans?Dock är jag inte lika imponerad över herr Voronov, som du. Det har jag skrivit mera om på min blogg.MVH Margit

2008-07-23 @ 22:31:47
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats.Du berättar om svaret du har fått av tidningen på min blogg: "Hej Mats.

Alex har, med Peos goda minne, rätt att avgöra vilka läsarkommentarer som publiceras till de artiklar han är ansvarig för. Vi skickar alla läsarkommentarer som hör till ledarsidornas material till honom för godkännande innan de publiceras."Mvh

Jörgen BrömsJa, det är alltså med Peos goda minna herr Alex Voronov får hålla på som han gör. Tala om att abdikera helt från sitt ansvar och dessutom lämna över makten och ansvaret till en helt maktfullkomlig människa. Man kan inte bli annat än mörkrädd!MVH Margit

2008-07-24 @ 20:05:17
Postat av: Kerstin Svensson

Hej Mats!

Trevlig blogg! Retade du också upp dig på Anders och Gösta.

Gösta Karlsson är tydligen fortfarande på alerten. Han var ordförande i den gamla skolstyrelsen för så där 20-25 år sedan under min förra aktiva period, då barnen var små. Redan då kunde han rätta oss andra i nämnden genom att inleda varje ärende med att tala om hur han skulle rösta och göra klart för oss andra med sin magisterstämma att hans åsikt var den enda rätta. Mittenpolitik = demokrati. Ja ja takterna sitter fortfarande i.Jag håller fullständigt med dig om att damtrion lyser med sin frånvaro? jag kan inte låta bli att fundera över hur ledarstilen är nu!

För övrigt undrar jag om det inte är odemokratiskt att inte hålla sina vallöften?Kerstin

2008-07-25 @ 00:27:42
Postat av: Håkan Bertilsson

Hej Mats.

Som alltid är din text så träffande och samtidigt så underhållande att läsa. Jag håller med dig och oroas samtidigt över den info som nått mig att tillståndet i SEVAB inte är så bra. Det är kanske därför man inte vill sälja för att öppet slippa redovisa de dåliga affärer men har i bolaget. Som politiker i kommunen skulle det kännas skönt om dessa rykten vore falska men därtill behövs det en öppen redovisning och den verkar lysa med sin frånvaro.

Håkan Bertilsson

2008-07-28 @ 09:20:26
Postat av: Mats Werner

Hej Håkan!Vet inte vad Du har nåtts av för "rykten" om SEVAB. Det är i vart fall inget jag har hört eller känner till.

Förra året gjorde elhandeln en förlust i samband med att bolaget tvangs att återsälja bokad elkraft till ett lägre pris än man betalat för den. Detta har framgått av bolagets redovisningar och är inget som dolts. Det berodde på förändrade marknadsförhållanden och är i sig inget märkligt.Det jag vid flera tillfällen påpekat är att just detta risktagande som elhandel m.m. av SEVABs verksamheter innebär är helt OK ur rent företagarmässiga synpunkter, men är inte något som bör förenas med förvaltning av skattebetalares pengar.SEVAB är ett företag med stor riskexponering och verkar på en öppen och oreglerad marknad. Då kan man heller aldrig bortse från att det i ett värsta scenario kan leda till en obeståndssituation.Eftersom Strängnäs Kommun ansvarar för SEVABs finansiella åtaganden kan en sådan bli kostsam också för skattebetalarna.Därför bör kommunen enligt min uppfattning, sälja SEVAB. I all synnerhet som man har betydligt större behov av de medel som då skulle frigöras, inom andra områden som hör till kommunal kärnverksamhet, vilket elhandel, bredbandsnät och värmedistribution inte gör.

Hälsn.

MATS

2008-07-28 @ 16:02:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0