Apotekare - förenen Eder!

Jag har i några inlägg ondgjort mig över det vansinne som råder när det gäller läkemedelsförpackningar och Apoteksmonopolet.

Man kan dra paralleller med utvecklingen inom den övriga handeln, där "forntidens" farmaceuter och apotekare stod vid sina "officiner" och blandade pulver som förpackades i små sinnrikt vikta papperskuvert efter de recept som en läkare skrivit ut. Sedermera tog läkemedelsindustrin över makten och fabrikspackade alla läkemedel. Apoteken togs över av staten och farmaceuter och apotekare berövades den egna möjligheten att framställa de läkemedel som efterfrågades. Därmed försvann också möjligheten till individuell medicinering.

I dagens samhälle innebär detta att många människor sitter där med alla sina piller för olika krämpor och ska komma ihåg att ta allihop vid rätt tidpunkter. De måste oftast utrustas med vad mina barn kallar för en "dödsdosa", d.v.s. en plastask med små fack för tre-fyra medicintillfällen per dag under en hel vecka. Man kan m.a.o. ladda asken med en patients veckobehov.

Apotekare och farmaceuter tycks stillatigande ha funnit sig i att fråntas makten över kunden och sitt eget arbete. Förmodligen har också deras utbildning sackat efter så att de idag helt enkelt inte ens skulle kunna blanda ett enkelt "Ernbergspulver" och vika det sinnrika lilla papperskuvertet.

Jag tycker det är skrämmande att ingen vidare utveckling har skett ur kund- och brukarperspektiv. Även vi kunder finner oss snällt i att hålla reda på alla dessa små burkar och askar och samla ihop den lilla pillerhögen för att svälja ner på  kvällen.

ISTÄLLET FÖR ATT MAN FORSKAT FRAM EN MÖJLIGHET ATT GÖRA MEDICINSKA KOMBINATIONSPILLER!

Så att vi kunde gå med våra recept för de olika krämporna till ett Apotek där kunniga yrkesmänniskor kunde blanda just de substanser som just jag behöver och sedan pressa ihop dessa i lämpliga små piller!

Ett piller om dagen - som innehåller alla de mediciner just jag behöver. Då skulle vi också slippa det förpackningsvansinne som Apoteksbranschen visat prov på. Där uttjänta förpackningsmaskiner säljs billigt till generikatillverkare som med hjälp av volymkrävande och därmed miljöskadliga, men billiga förpackningar kan konkurrera ut mer effektivt förpackade läkemedel.


Apotekare - förenen Eder! Tag tillbaka makten över er profession! Gör vad just ni kan!

EPOD - ett piller om dagen (OPAD- one pill a day)!!!

Kommentarer
Postat av: Jörgen Eklund

Jamen, det här går ju utmärkt ihop med ditt agiterande för om en avreglering av apoteksmonopolet. Enligt liggande förslag skall varje butik som på den avreglerade marknaden säljer läkemedel endast behöva ha en "medicinskt ansvarig pharmaceut". Är tanken att denna enda person per butik ska stå och blanda ihop läkemedel i det bakre rummet på ICA Bengtssons/Boots?

Briljant.

Ibland må du ha sansade idéer, men allt som oftast tänker du inte längre än en trubbnäsa.

Andra frågor kring hur ogenomtänkt idén om apotekare som står och blandar mediciner är, de tar vi lite senare. Det är en rätt lång lista...
:-)

2008-01-21 @ 11:41:17
Postat av: Mats Werner

Hej Jörgen!
Ja , jag är ju sannerligen varken apotekare eller farmacevt, men jag är kund och konsument.

Och vad liggande förslag innebär har jag inte en aning om. Jag tänker "fritt" efter behov!

Trubbnäst eller ej!

Nyfiken på varför tanken på "ett piller om da'n" är så ogenomtänkt dock. Som sagt - är det tekniska hinder brukar sådana med tiden kunna övervinnas om blott tanken är god. Att det torde behövas mer fackkunskap "bakom disken" är självklart.

2008-01-21 @ 11:48:44
Postat av: Jörgen

"Och vad liggande förslag innebär har jag inte en aning om. Jag tänker "fritt" efter behov!"

Jag tror det sammanfattar det hela. Jag tror vi lämnar resten av frågan om apoteken utan vidare diskussion, hehe...

2008-01-21 @ 13:50:10
Postat av: Mats Werner

Mitt resonemang bottnar som Du kanske förstått mer i en principiell uppfattning om monopolsituationen som sådan på en i övrigt fri marknad och de avigsidor denna för med sig när det gäller kundorientering, konsumenttillfredsställelse, miljökonsekvenser m.m.
Det som i dagsläget kan framkomma från statligt håll är jag rädd för, kommer ändå bara att vara någon slags ihålig kompromisslösning som knappast kan vara tillfredsställande ur någon synpunkt annat än de politiker som tror sig slippa undan den kärvare vägen mot total avmonopolisering.
Men lite kul är det väl att båka om det iallafall, eller....!

2008-01-21 @ 14:13:17
Postat av: Sanna Apotekare

Haha, jag är apotekare och kan blanda och tillverka både piller och salvor. Jag liksom alla andra apotekare har läst universitetskurser om att tillverka läkemedel i lite skala. Nu för tiden tillverkas många läkemedel av apotekare och receptarier men det görs inte på apoteken utan i speciella tillverkningslokaler.

Det finns för övrigt extremt många kombinationspiller som innehåller flera olika läkemedel.

2008-02-21 @ 22:45:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0