0

Molnets fader


Prins Eugens MOLNET i den version som finns på Waldemarsudde

Låter det inte som titeln på en indianbok från ungdomens da'r! Nu tänkte jag dock ej på det utan på Målarprinsen Eugén.

Hustrun hade fått en natt i Vita Villan på Lilla Tyresö i present av vår ena dotter. Jag fick medfölja. Lilla Tyresö är ett gästgiveri/vandrarhem beläget alldeles vid Tyresö Slott utanför Stockholm.

Det visade sig att Vita Villan inte bara var platsen för den ursprungliga befästningsborgen på Tyresö utan dessutom den villa som Prins Eugén hyrde under många år av Markisen Clas Lagergren på Tyresö Slott. Om vi bodde i Prinsens sovrum vet jag ej, men hans ateljé hade vi i vart fall vägg i vägg. Prins Eugén är en av vårt lands främsta friluftsmålare från den epok då konstnärerna gick ut och målade verkligheten, till skillnad från tidigare generationer målare som istället iscensatt en "verklighet" inne i sina ateljéer. Han var samtida med Zorn, Larsson och Liljefors. Säkert hämmades han dock i sitt konstnärsutövande av sin bakgrund och de övriga uppgifter denna lade på honom.

Slottsomgivningarna är mycket vackra att promenera i och man kan se de vyer som inspirerat Målarprinsen till några av hans främsta verk.


Tyresö Slott från äppelträdgården

Visste ni förresten att Clas Lagergren är den ende svensk som haft rätten att bära titeln Markis. Titeln förärades honom av Påven vars kammarherre han var. Markisen var m.a.o. katolik. Sverige har ju haft några stycken slika unika titlar. T.ex. kan nämnas Baron Adelswärd på "baroniet" Adelsnäs utanför Finspång. Numera visserligen bolagiserat men tidigare var godset fidekomiss vars innehavare är den enda "baronen" i Sverige. "Baron" är annars den muntliga tilltalstiteln för alla Friherrar utom alltså för Baron Adelswärd som även i skrift ska tituleras Baron.


Slottet i skymningsljus


På väg till middag på Tyresö Slottskrog. Ett ställe att rekommendera. P.g.a. väderleken var vi dock ensamma gäster utöver ett ungt par som prövade sin bröllopsmiddag.

Också titeln Hertig är speciell i Sverige och förbehållen medlemmar av den kungliga familjen. Dock lever här också sedan 1882 en fransk hertiglig familj (Fouché)-d'Otrante, vars huvudman bär titeln hertig. Den förste hertigen av Otranto i Italien var Napoleons fruktade polischef Joseph Fouché som 1809 utnämndes till Hertig av Otranto i Italien. Strax innan hade "vår egen" Marskalk J B Bernadotte utnämnts till furste av Pontecorvo, en annan liten italiensk stadsstat.




Ett av de vackra portvalven som tillkom i början av 1900-talet då flyglarna byggdes till.


Utsikten från slottets sjösida för onekligen tankarna till det nordiska ljusmåleriet kring förra sekelskiftet. Och dramatiska moln finns det fortfarande på himlavalvet.

Dagen därpå ägnades åt en skön rundvandring i slottsparken som just drabbats av den svåra stormen i förra veckan. Vid den gamla skogvaktarbostadens husknut hade en stor alm lagt sig ner - åt rätt håll!

Denna Beatrix Potter-inspirerade byggnad har av en byggfirma kopierats (och förstorats något) för en serie hus utmed en gata i det närliggande samhället. Härliga hus.


Skogvaktarbostaden Åliden med den omkullblåsta rotvältan.

När vi gick igenom slottsparken såväl på kvällen som under dagen stötte vi flera gånger ihop med en ensam råbock som utan större bekymmer lät oss beskåda honom på nära håll, innan han elegant vände baken mot oss och strövade vidare.

I den intilliggande handelsträdgården (som ersatt slottsträdgårdsmästeriet) gjorde vi också en närgången bekantskap med en räv som ganska obekymrad om vår närvaro spankulerade omkring bland rabatterna.


"Men jag är ganska mager om bena...."