"Vad ska man med lycka till?"

"Vill Du vara lycklig en dag, drick Dig full.
Vill Du vara lycklig i tre dagar, gift Dig.
Vill Du vara lycklig i åtta dagar, slakta ett svin och ät det.
Vill Du alltid vara lycklig, bli trädgårdsmästare. (Kinesiskt ordspråk)"
Signaturen "bebe" ("bebe" är en 68 och ett halvt år gammal ingenjör som skriver om aktuella händelser och tankar, bland annat för att själv försöka förstå verkligheten, enligt sin egen presentation.) har på Silvergen.org ställt nedanstående fråga med anledning av att han just läst Bertil Torekulls biografi om Ingvar Kamprad. Frågan är i klass med Ingmar Bergmans: "Varifrån kommer musiken?"

"Har funderat under natten över Kamprad som han skildras i Torekulls bok. En sådan intressant, osannolik människa. Fruktansvärt sparsam, ja gnidig mot alla inklusive sig själv. Men kör vit Porsche till jobbet. Alkoholproblem, men klarar av tre eller fyra vita perioder varje år. Håller alla varupriser i huvudet men är rädd för att komma för sent eller ha glömt pass eller biljett. Älskar starka män. Är rädd för höjder. Snusar. Verkar hata slips (uniform?). Har mycket svårt att lära språk trots järnvilja. Skriver långsamt, textar. Är mycket för kramar.

Han går inte ihop för mig. Som litterär figur verkar han vara en osannolik konstruktion.

Vilka krafter det finns som disharmoni kan släppa loss. Vad skall man ha lycka till?"


Vi önskar varandra "Lycka och Välgång" (ibland i den kanske ålderdomligare kortversionen "Lycka Till").

Vad är då Lycka? Väldigt individuellt vill jag påstå. Vi vet att Kamprad uppnått Välgången. Kanske också Lyckan. Jag känner honom inte. Kanske är han som Farbror Joakim för vilken lyckan var att sitta i sitt valv och kasta upp guldslantar i luften.

"Naturligtvis gör pengar i och för sig ingen lycklig. Men det kan inte förnekas att de har en lugnande inverkan på nervsystemet. (Arnold Ljungdal)"

Kanske är det andra värden som för Kamprad representerar Lycka.

Att få ligga på rygg i sin barndoms riktiga ängar med blåklinten vajande, ett grässtrå i munnen och se de små lätta sommarmolnen glida förbi mot den blå himlen.

Att vandra genom ett vitsippshav i den strålande vårsolen.

Att känna att den flickan Du så hett åtrår faktiskt vill kyssa just Dig också.

Att få hålla sitt nyfödda barn i famnen första gången. Eller senare för att vagga till sömns. Eller ännu senare när hon sitter där 20 meter bort på stranden tillsammans med pojken hon lekt med under Gotlandsveckan och se de unga tu stjäla sin första fjäderlätta kyss i solnedgången.

Att stå mitt i kören och höra sångens kraft omkring Dig och allting stämmer!

Att det höga "e"-et i "Et in terra pax"-satsen i Vivaldis Gloria sitter som det ska.

Eller den undersköna Schubert-satsen som flöt i mina lurar på morgonrundan och som fick mig att brista ut i tårar av pur lycka över skönhetsupplevelsen.

Detta är några av de Lyckor som finns och funnits för mig och som för mig gör livet värt att leva och vakna till varje morgon.

"Missunna aldrig någon det sken av lycka han äger, ty du känner inte hans hemliga sorger. (Indiskt ordspråk)"

Hoppet är det sista som lämnar Människan sägs det. Men vad är det Människan hoppas på om inte just att åter få uppleva Lyckan! Vilken den nu än kan vara för just den personen.

Svaret på "bebes" fråga måste alltså bli att man ska ha Lyckan för att kunna leva. Lyckan är helt enkelt Livets Mening.

Kommentarer
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats.

I Norge brukar man säga apropå lycka: "Den som letar efter lyckan, får leta som en blind, lyckan existerar inte förutom i ditt eget sinn". Ja, så enkelt är det nog, lyckan finns inom oss, i våra tankar, minnen och känslor. Att älska och bli älskad, det är lycka det. Det norska ordspråket: "upp som en hjort och ner som en lort", är värdt att nämna i sammanhanget. För att känna lycka måste man nog ha upplevt sorg också, är min gissning.

Kram Margit

2008-05-01 @ 08:37:47
Postat av: Maria von Beetzen

Hej Mats och Margit !

Tack för att vi har politiker med distans till politiken och som kan njuta av själva livet. Men livet är en hopplös uppförsbacke emellanåt, det kan var sorger, förluster och smärta också. När jag var ung trodde jag på och strävade efter någon slags permanent lycka. Det tror jag är ett tillstånd som inte finns. Livet är däremot många lyckliga ögonblick, precis som Du beskriver. Det gäller att njuta av varje dag utan stora bekymmer eller sorger. Vi skall göra det bästa av de flyende dagarna, hur många de är vet vi aldrig, men trots allt är livet mycket vackert. I politiken får vi akta oss att fastna i löjliga konflikter, konstruktivt samarbete där olika personligheter och erfarenheter bidrar till en bra syntes, det skall vi sträva efter. Trevlig helg till er bägge önskar

Maria v B

2008-05-16 @ 21:09:54
Postat av: Maria von Beetzen

Hej Margit och Mats !

Bra att vi har politiker med distans och som förstår sig på själva livet. Men livet kan vara en hemsk uppförsbacke emellanåt, med sorger förluster och spruckna allianser. När jag var ung så strävade jag efter att uppnå någon slags permanent lycka. Det tror jag inte finns. Men det som gör livet så vackert är alla lyckliga ögonblick vi får, precis som Mats beskriver. Låt oss vara rädda om de flyende dagarna, hur många de blir vet vi aldrig. Också i politiken skall vi ta hand om varandra och inte fastna i löjliga konflikter. Låt oss arbeta konstruktivt, nu i opposition och sedan tillbaka i majoritet. Vi skall vara glada att ha olika personligheter som kan bidra till en bra syntes. Trevlig helg önskar

Maria

2008-05-16 @ 21:21:45
URL: http://http:

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0