Den demokratiska processen?

Under två mandatperioder har jag nu haft det tvivelaktiga nöjet att delta i vårt kommunfullmäktiges demokratiberedning.

Man kan tycka att det borde vara ett av fullmäktiges viktigaste organ. Ett organ för diskussioner kring kärnan av det vi som politiker sysslar med:

den demokratiska processen.

Hur vi som politiker rätt ska ta tillvara våra väljares förtroende och intressen. Hur vi på bästa sätt också ska förstå vad våra väljare faktiskt vill att vi beslutar.

Men är det så? Ja, knappast i vår kommun!

Ett antal partier får väl anses ha förstått vikten av frågorna som ska beredas, och satt som ledamöter, om inte sina toppolitiker så ändå sådana ur andra ledet.

Men några partier tycks inte förstå. Trots att man efter de senaste alliansförhandlingarna efter valet borde begripit att man helt enkelt missat något.

Men icke!

Vårt största borgerliga parti har dessutom från att ha haft en hög representation nedgraderat sitt deltagande.

Jag var i förra veckan på ett heldagsseminarium på Kommun- och Landstingsförbundet. Ett seminarium som ingår i SKLs stora medborgardialog-projekt. Projektet har rönt så stort intresse bland landets kommuner att man tvingats dela upp deltagandet i tre olika grupper som träffas ett par gånger per år för att diskutera hur man bäst ska handla för att förstå och tillvarata sina medborgares vilja och intressen.

En av föreläsarna, Professor Rolf Solli från Göteborg sa att han nog aldrig hade träffat på så många Kommunfullmäktigeordföranden i samma rum tidigare.

Och var de inte fullmäktigeordföranden, så var de Kommunstyrelseordföranden.

Vad gör man då i vår kommun? Jo, eftersom ingen fullmäktige- eller styrelseordföranden står i kö för att prata demokrati, så får vänsterpartisten och ersättaren för ett annat av fullmäktiges tvåmandatspartier representera kommunen!

Frågan man onekligen ställer är, har den politiska ledningen egentligen en aning om vad man sysslar med?

Är man så fokuserad på att få rotation och flöde på dagsfrågor att man inte begriper vikten av att lyfta blicken från marken och se efter vart vi är på väg?

Kommentarer
Postat av: fia

ja komunen e ju rätt vissen på att ta hänsyn till alla medborgare .. tyvärr ..

2007-09-18 @ 11:06:07
URL: http://ajaxen.blogg.se
Postat av: Berndt

Skandal tamefan!

2007-09-18 @ 16:58:22
URL: http://tiberg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0