Återvinning?

Nyligen försvann Återvinningsstationerna i Härad, Merlänna och Vansö. Invånarna i samtliga kommundelar i väst och syd från Strängnäs räknat blev därmed hänvisade till att åka in till centralorten för att bli av med sina tidningar, flaskor, förpackningar och burkar. Vem tror på allvar att någon kommer att göra en 20-minutersresa fram och tillbaka för att bli av med "sopor"?

För att inte tala om alla dem som inte ens är bilburna! Med ett fåtal bussförbindelser om dagen lär man inte släpa på tomma glasburkar, tömda mjölkförpackningar och stora tidningsbuntar.

Ett väldigt kontraproduktivt beslut ur miljösynpunkt, eftersom - möjligen med undantag av tidningar - resten förmodligen hamnar i soptunnorna istället och därmed i den kommunala sophanteringen.

Nu läser jag i Östersunds-posten om hur man löst detta i Bräcke: Kommunens renhållningschef föreslår helt sonika att kommunen lägger ner sina egna återvinningsstationer och sparar 250.000:- på kuppen. Genom detta beslut förhindrar man troligtvis att FTI (som är den nationella organisation som förpackningsindustrin har gemensamt för att lösa den obligatoriska returinsamlingen av förpackningsmaterial) kan förverkliga sina planer på att lägga ner några av sina stationer. Det är ju så att tidnings- och förpackningsinsamlingen inte är en kommunal angelägenhet utan ett ansvar just för FTI.

Säkert rider den organisationen på att kommunerna ofta i anslutning till sina sopstationer också anordnar återvinningsstationer som därmed kan bli rent dominerande och i sämsta fall - som skett i Strängnäs - slå undan förutsättningarna för de stationer som står mer ocentralt.

Saken är ju också den att de mål som är uppsatta för återvinning av förpackningar säkert nås fullt upp bara genom de centralt belägna stationerna och då kan FTI med "gott" samvete helt sonika strunta i ytterområdena. Insamlingskvoten blir ju fylld ändå, så låt glesbygdsborna slänga sitt i skogen som förr!

I Strängnäs har man två kommunala återvinningscentraler. En i Strängnäs och en i Läggesta, mellan Mariefred och Åkers Styckebruk. Stäng dessa och tvinga FTI att fullfölja sitt uppdrag också i glesbygd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0