Plastmat till barnen?

Just nu planerar tydligen Barn-&Utbildningsnämnden i Strängnäs att förändra matberedningen och -serveringen vid sina små enheter. 

 

Man skyller på en konsult-rapport som påstår att nya EU-regler gör att alla tillagningskök måste ha viss utrustning etc, vilket skulle innebära att små kök på daghem och förskolor skulle bli omöjliga och dessa istället skulle förvandlas till leveranskök för att kunna ta emot färdiglagad mat från ett centralkök.

 

Varför man väljer att slösa skattemedel på en konsult vars själva livsluft är att måla f-n på väggen för att få fler uppdrag, istället för att lyssna med kommunens eget miljökontor i första hand övergår mitt förstånd. 

 

Tillagning av mat på förskolorna (och t.ex. äldre- och  demensboendena) är inte bara ett sätt att upprätthålla livhanken för barn resp. äldre. Det är också en I HÖGSTA GRAD pedagogisk (resp. terapeutisk) verksamhet.

 

Med tanke på hur lite tid dagens föräldrar har med sina barn kan tillagningen av mat i förskolorna för många barn vara den enda möjligheten att få uppleva matlagning och bakning. Tar vi bort denna möjlighet kommer vi att få ett uppväxande släkte utan kontakt med kök och mat. För dem kommer mat att vara något man köper färdig i butiken eller äter på restaurang Vilken förfärande utveckling!

 

Detta måste med andra ord hejdas! För det är ju så - vilket konsulten tydligen lyckats undertrycka i sin rapport - att inga fungerande kök behöver förändras p.g.a. dessa nya regler. Tvärtom!  Kan man styrka att man lagat mat på ett säkert och hygieniskt sätt, utan några anmärkningar finns INGA hinder för att fortsätta som hittills. Reglerna har faktiskt med denna portalparagraf förbättrats och förenklats.

 

Varför försöker vi svenskar alltid vara ”bäst i klassen”. Visst är det bra att kunna vara det, och visst ska lagar och regler efterlevas, men ibland kan det  kännas som om vi är de enda som bryr sig om ibland alltför långtgående och klåfingriga EU-regler. Kan någon tänka sig italienska eller spanska och portugisiska barn i förskola som skulle få ”plastig” mat levererad? Jag har svårt att se det.

 

Nu gäller det att vi gemensamt sätter stopp för detta vansinne innan något dagiskök stängts. För har det väl stängts lär det inte kunna tas i bruk igen utan hänsyn till de nya reglerna.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0