Veckopeng för politiker?

För några år sedan tyckte en insändare att vi politiker ska skärpa oss och påtalade att "räcker inte inkomsterna man har, måste man ju skaffa mer inkomst. Det förstår vilken unge som helst".

Är det den lärdom om ekonomi som våra "ungar" får i sig, är det inte konstigt om det går åt pepparn.

Om "ungens" veckopeng inte räcker för allt godis, är det alltså OK att bara be om mer - och få det! Att istället säga till "ungen" att dra ner på godiset verkar inte vara aktuellt.

Politkerna begriper förhoppningsvis mer än insändaren trodde. Det är väl därför de har blivit valda.

Socialdemokraterna i Strängnäs gör det lätt för sig i sin s.k. oppositionspolitik. De hänvisar helt enkelt hela tiden till att "hade vi fått höja skatten med 50 öre hade detta problem inte funnits".  Är det en konstruktiv oppositionspolitik? Den där stackars femtioöringen torde vid det här laget kunna hänföras till sagan om pojken med guldbyxorna - den verkar räcka till oändligt mycket!

I flera år ökade de kommunala inkomsterna p.g.a. goda tider i samhället. Myndigheter och förvaltningar fick tillgång till nya resurser och "kostymen växte". Det gjordes en massa bra saker. så kom några år igen då  skatteinkomsterna i samhället minskade och kommunerna fick lova att anpassa sig till denna nya nivå. Det är smärtsamt men tvunget. Det löser aldrig någonting långsiktigt att höja skatten. Visserligen ökar intäkterna men samtidigt ökar också någon annans kostnader - Dina och andras i form av ökad skattekostnad.

Då vill väljarna ha kompensation och kräver högre löner av arbetsgivarna som måste kompensera sig med höjda priser - och så är karusellen igång. Utan att man har gjort något åt de fundamentala orsakerna!

Visst är det jobbigt att säga nej och att krympa kostymen, men vi måste fundera i nya banor - och kanske i "gamla". Vi måste också som enskilda medborgare ta större eget ansvar för vår - och de våras -  tillvaro, och inte alltid lita till att "det allmänna" tar hand om allt.

Om vi politiker inte håller igen, kommer inom bara något årtionde kommunalskatterna att vara över 40%. Politkernas uppgift är att hushålla med medborgarnas pengar. Det innebär att man alltid måste vara öppen för att förändra verksamheter för att anpassas till nya verkligheter. Kanske till och med sluta göra vissa saker. D.v.s. räcker inte veckopengen till alla godisbitarna får man välja de godaste - det torde varenda unge veta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0