Tack Marita Ulvskog!

Tack Marita Ulvskog för att Du gett oss TV-fria timmar i vår tillvaro och en ständig källa till diskussion mellan människor. 

Det var kanske inte Din tanke när Du pressade fram den digitala omläggningen av svensk television, men det är definitivt följden.

Jag brukar inte höra till dem som gnäller "det var bättre förr", men i just detta fall är jag beredd att göra ett undantag.

Visst var det bättre förr! När man lugnt kunde följa ett TV-program samtidigt som man spelade in ett annat på videon utan att behöva ha en klase boxar med tillhörande s.k. KABLAGE som förvandlat vardagsrummet till ett mindre ställverk.

Visst var det bättre förr! När man inte stup i kvarten behövde mötas av "Felaktigt programkort" i ilsket rött mot den i övrigt helsvarta rutan -  t.o.m. mitt i ett program! Bara för att man ska få lite motion genom att masa sig fram till TVn och dra ut och sätta tillbaka kortet i sin hållare för att få boxen att begripa att det visst inte är ett felaktigt kort utan samma gamla vanliga.

Visst var det bättre förr! Då kunde vi lätt flytta med oss en liten TV ut på altanen varma sommarkvällar bara genom en förlängningssladd till antennen. Igår var en sådan kväll och jag tänkte att det var väl bara att dra förlängningssladden från boxen, men ack - inte! Det måste till en digitalomvandlare vid själva den lilla flyttbara TV-burken som är fullt funktionsduglig för sitt ändamål men som saknar Ulvskogsstämpel. Alltså fick vi sitta inne i mörkret och häcka.

Visst var det bättre förr! Då bilden inte plötsligt frös för att åter få liv när mördaren redan avslöjats och bortförts. När detta sker var tjugonde sekund under en tio-minutersperiod, blir det faktiskt rätt irriterande.

Visst var det bättre förr! Då bilden inte plötsligt började fragmenteras och hacka sig fram i delar.

Visst var det bättre förr! Då man kunde få BBC Prime och andra kanaler textade. I bästa fall kan jag få några av programmen textade på norska eller engelska. Svenska - icke!

Visst var det bättre förr! Då man kunde se sin egen regionala TV-station och inte vara hänvisad som idag till antingen hufvudstadens eller Örebros lokalTV. Jag undrade t.ex. länge varför man i Örebro skickade skadeoffer efter skadeoffer för bränder och bilkrascher till USA. Av en händelse begrep jag att nyhetsuppläsarna inte alls sa "USA" som det lät, utan "USÖ" vilket torde vara ett skrytsamt sätt att tala om för populasen i omgivningarna att Örebro lasarett - som det dög att heta förr - tydligen är ett universitetssjukhus. As if I would give a damn!

Visst var det bättre förr! Då kunde man åtgärda fel genom att fråga i affären eller maila till någon och få ett enkelt svar. Inte nu. Nu ska man ta ledigt från jobbet, sätta sig framför TVn och ringa upp Boxersupporten och så ska vi tillsammans via luren gå igenom hur detta med lokalTV-station och textning ska ställas in! Vem har den tiden?
Varför måste saker vara så förb-at komplicerade?  Jag trodde vår strävan var att förenkla tillvaron.

Att digitalisera TV-utsändningarna innan det ens fanns några digitala TV-apparater på marknaden är knappast att betrakta som begåvat. Men det är vad Marita Ulvskog genomdrev.

Det logiska hade givetvis varit att ha analog TVutsändning kvar tills marknaden producerat och sålt digitala TV-apparater till åtminstone över 60-70% av tittarna istället för att gå in för denna boxidioti. 

Men nu är det slut på gnället! Nu får vi tid att istället för att ilskna till över frusna bilder och över att inte kunna spela in, ägna oss åt varandra. Läsa böcker! Spela kort!

Man kanske skulle börja med nätpoker istället! Då kombinerar man korten med burktittande! Men då kan man väl ge sig fasen på att bilden fryser mitt i den avgörande given.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0