Kultur i obygden!
De tre rutinerade komediproffsen Rune Hallberg, Fillie Lyckow och Anders Nyström med Fillies dotter Maria som god uppbackning.
Ibland gör Riksteatern och andra arrangörer nedslag i Härads lilla k-märkta bygdegård med en stunds kultur!
Härad med sina dryga 900 invånare är ju inte direkt att betrakta som Broadway närstående. Och även om bygdegården är k-märkt som en av de få som finns kvar av en femtitalsgeneration av lådor som sattes upp efter samma ariktektritning över hela landet, så är det inte direkt världens mysigaste lokal.
Alltnog, den lilla ensemblen hade valt en komedi med allvarsinslag som inte krävde så mycket rekvisita. Det som behövdes lånades ihop på plats. Däremot kunde man inte medbringa sin ljudanläggning så publiken uppmanades att vid vissa tillfällen föreställa sig ljudet av vårfåglar, sjungande studenter och smäll i dörrar.
Givetvis innebär det också att skådespelarna måste improvisera en del repliker som "Hör ni studenterna?" och "Nu är det bestämt någon som kommer!".
Men med ett durkdrivet gäng som Fillie Lyckow, Rune Hallberg, Anders Nyström och den unga Maria Lyckow så fixar man detta utan att publiken för ett ögonblick tänker på att ljudbilden saknas.
"Den sista cigarren" är en svart komedi av Bengt Ahlfors. Roligt har vi större delen av tiden även då man tangerar ämnesområden som av många nog uppfattas som lite känsliga, sexualitet mellan äldre med sado-masochistiska inslag, äktenskapsbrott mellan nära vänner, förestående död och till och med ev. ond bråd sådan!
En stund grips vi dock av allvaret i personernas tragedi och får ett och annat att tänka på.
Innan det hela får en oväntad upplösning och mynnar i dur.
Rune, som blir 80 år i september, spelar en pilsk präst som sannerligen övertygar. Fillie Lyckow, sex år yngre, med över 18 långfilmer och ett otal scenroller bakom sig, gör sin piskande Batsheba med komediennens hela register medan Anders Nyström som med över 32 filmer och populära TV-serier (Hedebyborna, Goda Grannar, Saltön m.fl.) bakom sig nog torde vara den folkäraste av de tre, alltsedan debuten som nioåring i "Kan Doktorn komma?" 1942.
Historien om Uria, David och Batseba kunde nästan fått en parallell om nu döden faktiskt hade inträtt - vilket den således inte gjorde!
Maria Lyckow gör sin roll som guddottern med härlig enkel naturlighet och glider lätt in i handlingen.
Kommer detta gäng till en scen i er närhet: gack åstad och låt er förnöjas!