En neger till i samlingen!

 
 

Negern Pettersson av Carl-Fredric von Saltza
 

Glädjande nog har jag själv lyckas komma över "en åttonde neger". Denna är målad av Carl-Fredrik von Saltza och är den tredje kända målningen av Negern Pettersson av hans hand.
 
Om denne målare kan man läsa i konstnärslexikonet Amanda:
 
Carl FREDRIK von SALTZA
Bildkonstnär, född 1858 i Örtomta, Östergötland, död 1905 i N.Y. Han studerade vid Konstakademien, men avbröt sina studier vid Konstakademin och bildade Konstnärsförbundet där alla de sk. Opponenterna, med alla våra ledande 90-talskonstnärer blev medlemmar. Han studerade senare vidare vid akademien i Bruxelles, samt på olika konstskolor i Paris. 1891 emigrerade han till USA. Här blev han ledare för målarskolor i New York och porträtterade kända personer.
Han verkade även som lärare i målning i Amerika. Han har arbetat med porträtt och genretavlor, vanligen i en varm färg.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Norrköpings museum och Nordiska muséet.
 
Målaren och hans modell dog båda 1905. Alexandre som kommit till Stockholm från New York dog här medan von Saltza som bott här men utvandrat till New York, dog där.
 
De två tidigare kända neger-porträtten av von Saltza ser ut så här:
 
Denna bild publicerades i en frågespalt på 70-talet i Antik&Auktion och föreställer Negern Pettersson. Det ser ut att kunna vara en akvarell men förmodligen målad vid samma tidpunkt som den nu upptäckta av klädseln att döma. Denna målning av von Salza är en av de få som finns av Pierre Louis Alexandre i helfigur. De flesta kända är ansiktsporträtt eller halvfigurer. Eftersom jag på den tiden inte börjat forska kring Alexandre/Negern Pettersson, har jag ingen aning om vem som skrev frågan till tidningen och tidningen har inte heller själva något arkiv från den tiden. Så om någon känner igen denna målning, hör av er till mig, för jag vill både veta mer om den och fotografera den.
 
Denna akvarell är också målad av von Saltza och hänger i ett hem i södra Sverige, som jag besökt för att få se den vackra målningen. Målningarna skiljer sig en hel del vad gäller uttrycket i Alexandres ansikte. Framförallt är det något med ögonen på denna bild som är annorlunda.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0