"Kulturkommunen" Strängnäs största skyltfönster plockas ner!

Sorgligt! Efter att nu i ett par omgångar försökt få Kommunalrådet Persson och Kulturnämndens Ordförande Lotta Steneskog att axla kommunens ansvar för vidmakthållandet av de unika permanenta konstutställningnar som Läggesta båda stationshus har utgjort, lyckades jag iallafall få så mycket svar från Fru Steneskog att hon lät meddela att hon skulle ta kontakt med Grafikens Hus som är en av tre ursprungliga parter i denna numera sorgliga affär.

Men istället för att tillse att klimatförhållandena blev stabila i hallarna, plockar man nu istället helt sonika ner konsten enligt en artikel i Strengnäs Tidning.

En sorglig dag för konsten och kulturen i Strängnäs. Konst för åtskilliga hundratusen som utan kostnad ställts till kommunens förfogande som konstnärlig utsmyckning när hallarna byggdes. Stationshallar som välkomnar och tar avsked av hundratusentals turister och besökare till Mariefred och Gripsholms slott - och därmed till kommunen -varje år.

Ett veritabelt skyltfönster för en av kommunens största kulturattraktioner, Grafikens Hus. En nationell - för att inte säga internationell sevärdhet och angelägenhet.

När kommunen ska bygga saker ska också 1% av den totala byggkostnaden avsättas till konstnärlig utsmyckning. I fallet Läggesta löstes kommunens anvar väldigt geschwint! Man behövde bara montera upp 93 st svartlackerade metallplåtar så fick Grafikens Hus bestå med själva konsten på egen bekostnad. Där fanns också visst sponsorstöd från några företag.

Men klart är att kommunen slapp undan ohemult billigt. Och nu smiter Steneskog och Persson ut genom automatdörrarna kvickare än kvickt - och då för säkerhets skull med svansen mellan benen. Man väljer den billigaste lösningen - att inte göra någonting, utan bara plocka ner det som finns. Hellre än att låta fastighetsägaren Strängnäs Fastighets AB hålla några grader varmt på vintern för att ge konsten jämnare förhållanden, så offras denna!

SKAMLIGT för "Kulturkommunen"! SKAMLIGT för Rödklövern!

Kommentarer
Postat av: Per Wedlin

Det som skulle förhindrat förfallet är två avfuktningsanläggnngar, en i varje trapphus. Det är en betydligt energisnålare metod än att värma de oisolerade trapphusen.



En annan historia är varför det blev två trapphus i stället för ett med uppvärmda utrymmen för resenärerna. Men det är ju inget som går att ändra på nu utan många hundra miljoner eller en tidsmaskin.

2010-11-21 @ 10:05:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0