0

Munkhagsgärdet - igen!

Det var glädjande att höra v. kommunchefen vid måndagens dragning av förvaltningens prioriteringar inför budgetarbetet, åter ta upp problematiken kring Munkhagsgärdet.

Denna trista entré till Mariefreds idylliska stadskärna. Denna totalt obegripliga anomali som av outgrundlig anledning åsatts ett kulturhistoriskt värde av Riksantikvarieämbetet. Månne tanken på att RÄ numera huserar på visst avstånd på Gotland ha väckt förhoppningen att man kanske inte bryr sig så mycket längre?

Tidigare hette det att man var tvungen att invänta ett generationsskifte på RÄ innan någon ändring skulle kunna komma till stånd.

I den senaste Fördjupningen av Områdesplanen för Mariefred, gick dåvarande stadsarkitekten t.o.m. så långt att han skrev in - trots ett flertal protester - att kommunen "accepterat" att gärdet inte skulle få bebyggas.

Jag hoppas detta också är blott en generationsfråga. De flesta i min generation tror jag skulle välkomna en anpassad bebyggelse på Munkhagsgärdet. Inte minst för att mjuka upp den hemska "50-talsmuren" utmed Nygatan, som sannerligen inte väcker någon önskan hos turister av att "kika bakom".

Den märkliga formulering som RÄ, Planverket m.fl. tidigare använt, nämligen att det är så unikt med en plats där "stad möter land" med en så tvär gräns, inger stor förundran.

Ack ja! Jag ber om ursäkt men jag har svårt att inse värdet i en sådan företeelse. I all synnerhet som man uppenbarligen kan tänka sig att släppa fram bostadsbebyggelse på den andra sidan Kungsladugården - där landsbygdens koppling till den gamla försörjningskulturen för de Kungliga Slotten borde tillmätas ett betydligt högre värde än ett risigt och ovårdat gammalt gärde inklämt mellan bebyggelse, transformatorstationer, bensinmackar, länsvägar och annat.

Här nedan några exempel från 70-talets slut på tänkbar Munkhagsbebyggelse.


Här ett förslag från arkitekten Gösta Nordin, 1978. Vi ser den befintliga transformatorstationen uppe till vänster, Nygatsbebyggelsen till höger och bensinstationen i nederkant.

Då hade såväl posten som Konsum och Systembolaget lokalproblem i stadskärnan som man hoppades kunna lösa på Mukhagsgärdet. Idag skulle det väl istället helt och hållet föra sig om en mjuk villa/radhusbebyggelse.


Socialdemokraterna i Strängnäs såg 1979 i sin egen tidning, ovanstående möjlighet för Munkhagsgärdet utmed Kärnbogatan. Nygatshusen i bakgrunden