1

Pressen missar (oftast) väsentligheterna!

Kvällens fullmäktigesammanträde drog ut på tiden så pass att ordföranden Anders Svensson var tvungen att avbryta då vi hunnit till Ärende 12 av 29!

Anders Svensson är en gammal politisk räv. Hur kan han så missbedöma tidsåtgången på vissa av ärendena? Efter alla dessa år?

Tyvärr är dåligt förberedda sammanträden och föredragningslistor ett alltför vanligt förekommande oskick i vår kommunpolitik.
Ordförandena borde börja göra skäl för sina förhöjda arvoden.

P.g.a. pressläggningstid bevakar Strengnäs Tidning fullmäktigemötena endast till runt klockan nio. Allt som händer därefter är sådant de aldrig kan skildra som annat än hörsägen. Synd! De borde låta någon sitta sammanträdena ut. (Uppdaterat: enligt uppgift var Per Edlund kvar hela tiden i kväll. Jag såg honom inte när jag gick. Bra dock om han kan rapportera också om denna debatt)

Idag t.ex. gällde det den kontroversiella försäljningen av mark för ett pansarmuseum som pressen helt missade. En synnerligen intressant diskussion som splittrade fler partier.

Från vår sida var vi från början mycket negativa då det talades om att stiftelsen bakom museet ville köpa marken för en krona och dessutom hyra de gamla Lagnöförråden under en övergångstid för 0:-. Vårt parti menade att detta är en statlig stiftelse. Staten har en gång fått själva regementsområdet gratis för att etablera regementet i Strängnäs. Nu gör sig staten pengar på den marken. Ingen kompensation var man heller villig att ge Strängnäs då regementet lades ner.  Schackrade gjorde man med den mark kommunen ville köpa på Norra övningsfältet och fick upp priset.

Och nu hade man mage att kräva att utan ersättning få tillbaka marken för museet!

Det hjälper inte att Torgny Jonsson säger att staten kunde behållit den marken innan man sålde till kommunen och då hade vi inte fått någonting. Märkligt resonemang. Bara för att staten gör ännu en tavla så ska vi hjälpa dem att rätta till den?

Till KS-behandlingen hade dessa våra - och andras - invändningar haft effekt och det avtal som presenterades innebar att stiftelsen köper 6,5 ha till samma pris som kommunen köpt den för av staten. Därutöver arrenderar man ett större markområde för ett rimligt belopp. Lagnöförråden får man disponera hyresfritt under ett antal år då man själv får stå för nödvändiga investeringar för vilka man inte får någon ersättning när avtalet löper ut.

Vårt parti beslöt att stöda denna affär.

Vid KF-behandlingen framkom att det i en paragraf finns en stor oklarhet som vi inte hade observerat. Den påtalades av Miljöpartiets Erik Frostegren.

I paragrafen står det att stiftelsen äger rätt att överlåta köpekontraktet på ett bolag som sedan blir hyresvärd för stiftelsen.

Kommunalrådet Björn Lind - som redan under behandlingen, i två etapper tvingats begära ändringar i en annan paragraf (vilka med pinsam tydlighet visade att förvaltningen inte lärt sig ETT DUGG på det som gick snett i affären med Jägmästaren) - med ett förflutet som fastighetsmäklare visade en genant brist på basala kontraktsjuridiska kunskaper och vimsade om att "bolaget ifråga skulle vara en del av 'stiftelsefamiljen'" (vilket utlöste ett lätt fnissande. Ordet gav maffiavibrationer). Jag tvingades påpeka att det faktiskt inte finns någon sådan begränsning i kontraktets formulering.

Erik Frostegren sade det rent ut: "Man kan läsa meningen så att stiftelsen äger rätt att överlåta detta kontrakt på Kilenkrysset utan att kommunen behöver tillfrågas".

Och så är det!

Kommunalrådet Jens Persson befann sig givetvis inte i salen. Det är han sällan eftersom vart och vartannat ärende som behandlas på ett eller annat sätt involverar Jan Persson och Kilenkrysset och då måste brorsonen Kommunalrådet gå ut.

Begäran från Erik Frostegren m.fl. om återremiss hörsammades inte. Själv hade jag instämt i hans begäran för att fullmäktige skulle få ett klarläggande kontraktsförslag där inga tveksamheter betr. vilken sorts bolag som skulle kunna få överta kontraktet, och där framförallt det ansvariga kommunalrådet Lind hade fått klart för sig hur det ligger till med juridiken kontra hans "tolkning".

Men icke. Majoriteten fattade hellre ett beslut i blindo. Och då må man göra det - och ta de eventuella konsekvenserna.

Nu kan vi bara avvakta och med nyfikenhet se fram emot vilket bolaget blir som till slut blir ägare till industrimarken vid E20.
 
1 mariavb:

Tack för intressant redogörelse från KF. Bra att oppositionen har ögonen med sig !



Tack för alla dina inlägg på min blogg !