Inga "skrällande cymbaler" vid kandidatupptakt!


"Om jag talar både änglars och människors språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal." (Aposteln Paulus)

Jag undrar hur medveten Jakob Forssmed var på lördagsmorgonen då han tog på sig sin T-shirt med Zildjians logotype och gav sig iväg till kandidatupptakten med Kristdemokraternas kommunpolitiker i Stockholmsregionen i Landstingshuset på Kungsholmen.

Innanför vars staket jag inte varit sedan jag som barn ofta åkte i den fantastiska isade rodelbanan som gick utmed muren mot Agnegatan från Hantverkargatan. En lång, fruktansvärt snabb och antagligen fullkomligt livsfarlig kälkbana som gjordes iordning varje vinter. Vem som gjorde det har jag ingen aning om. Landstingshuset hette på den tiden Garnisonssjukhuset och var således ett vanligt sjukhus.

Men vi stadsbarn levde farligt på den tiden. Min vanliga kälkbacke var den kraftigt lutande gräsmattan utmed Kaplansbacken på Kungsholms Kyrkogård, som idag rymmer minneslund och urnbegravningsplats. Efter några incidenter då barn hade åkt rätt in i det gamla järnräcket mot Hantverkargatan sattes ett lägre trästaket upp några meter in från räcket, som väl skulle fånga upp och ge mindre skador om man inte lyckades bromsa i tid. På sommaren klättrade man på bergssidan utanpå Stadsarkivets insprängda valv ovanför Kungsholmsgatan.

Nu var det inte barndomsminnen som skulle avhandlas. Landstingssalen var fullsatt av blivande och varande kommunpolitiker från östra Mälardalen - från Uppsala i norr till Nyköping i söder. Dagens moderator satt fast på någon flygplats och hade i sista stund fått ersättas av Sara Lejon som skötte sig med den äran.

Dagen inleddes med en filmad hälsning från Göran Hägglund som väl kanske kunde varit lite mer inspirerande. Jag minns faktiskt ingenting av vad han sade.

Vår unga riksdagskvinna Emma Henrikssons genomgång av valplattformen och våra profilerade valfrågor minns jag desto bättre.

"En politik med tre uppgifter"

var rubriken på den första bilden och visade på de tre viktiga uppgifter som står framför partiet under nästa mandatperiod:

"Få ordning på ekonomin efter krisen och se till att det skapas fler jobb"

"Ge människor och familjer större frihet. Mer tid. Större ekonomiska marginaler. Att sätta en gräns för politiken"

"Höja kvaliteten på det som politiken faktiskt ska göra"


Inget kunde passa bättre för oss Kristdemokrater i Strängnäs Kommun. För det är ju precis den prioritering som vi redan arbetar med här. Vi har en usel kommunal ekonomi som måste bringas i ordning. Över 80 miljoner kronor rinner varje år iväg i form av räntebetalningar till banker och finansinstitut istället för att kunna användas till den verksamhet som kommunen faktiskt ska syssla med: skola, vård och omsorg.

Så länge dessa över 80 miljoner ständigt måste fram finns inget utrymme för den verksamhet som vi faktiskt är satta att sköta.

Vi kan inte lösa situationen med ständiga skattehöjningar. Vi ser bara resultatet av landets högsta skattehöjning förra året. Ledde den till något reellt resultat? Nej! Visserligen redovisar kommunen ett "överskott" på 18 miljoner, men det är ju till allra största delen resultat av en återbetalning från försäkringsbolaget FORA på 6 miljoner, sänkta arbetsgivaravgifter med 5 miljoner, en återbetalning från SKL på 2 miljoner samt de investerings-, inköps- och anställningsstopp som infördes och som visserligen är effektiva kostnadsdämpare men som samtidigt bara är ett sätt att skjuta upp kostnader.

Soliditeten - som var tillträdande kommunalrådet Jens Perssons stora mantra när tuttifruttikartellen tog över - har ytterligare sjunkit och tar man också hänsyn till kommunens jättelika pensionsskuld är soliditeten -11%!!

Vi är alltså i realiteten rena banankommunen!

Som vi ser det måste kommunen realisera lämpliga tillgångar för att komma till rätta med situationen. Det går inte att fortsätta att låna pengar för att betala löner och löpande kostnader.

Om vi ska kunna höja kvaliteten på det vi ska göra, t.ex. öka lärartätheten i skolorna, personaltätheten i äldreomsorgen, underhålla vägar och gator och att se till att våra ungdomar ges möjligheter till meningsfull sysselsättning istället för att ställa till ofog i köpcentra och äldreboenden, så måste vi se över vad vi inte behöver syssla med i kommunen.

Dit hör t.ex. kommersiella jippon som Dansbandskamp och racerbåtstävlingar som förra året kostade flera miljoner. Vi behöver inte äga Malmby Flygfält för att där ska bedrivas motorsport. Vi har en bostadspolitisk uppgift men den innebär inte att vi måste äga och förvalta en mängd hyresfastigheter. Det kan finnas en poäng med att ha kommunal kontroll över vissa infrastrukturella ledningsnät men vi måste inte producera elektricitet och fjärrvärme och vi behöver framförallt inte se till att människor kan spela dataspel i hög hastighet och lägga resurser på att sälja in TV-tjänster.

Allt detta skulle vi kunna konstatera om kommunen övergick till s.k. nollbasbudgetering. D.v.s. att man först går igenom vad det är som kommunen egentligen ska arbeta med och vad man inte ska arbeta med. Därefter fördelar man de pengar som finns. Inte som nu då ett procentuellt påslag fördelas varje år på de olika nämnderna och kontoren att fördela efter eget gottfinnande.

Vi ska också lägga pengar på demokratin. Våra invånare ska ha möjlighet att delta i och förstå vad och varför kommunen gör olika saker - och inte andra! Men det innebär inte att vi behöver ha kostnadsdrivande kommundelsråd och -nämnder. Det betyder inte heller att man är hänvisad till att ha olika nämnder. Nämnderna är faktiskt i sammanhanget en lyxartikel som vi kan avvara så länge vi saknar reella resurser.

Kristdemokraterna i Strängnäs kommer snart att presentera sitt lokala valmanifest. Vi kan nog vara säkra på att med tanke på partiets tre prioriterade uppgifter så kommer vårt lokala program att innehålla lösningar som förvisso kan upplevas som strama och trista. Men som är nödvändiga om vi också ska klara 2011,12 och 13 som ingalunda blir lättare år än det innevarande. Finansministern har förutskickat att det inte blir några konjunkturstödspengar från regeringen nästa år då vi redan nu vet att vi har en faktiskt skatteintäktssänkning i kikaren.

Årets kommunalval är således viktigare än någonsin. Väljer man de skrällande cymbalerna, ansvarslösheten och lånevägen eller väljer man den kärleksfullhet som det innnbär att axla ett faktiskt ansvar och lösa de problem som finns - även om det kan svida i skinnet?

Kommentarer
Postat av: Marie-Louise Forslund Mustaniemi

Hej Mats!

Bra beskrivet! Vi måste visa väljarna i Strängnäs ett tydligt alternativ och det är förfärligt att vi är så skuldtyngda och att bolagskramarna har så stort inflytande i Strängnäs!

2010-04-19 @ 10:50:12
URL: http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0