Tänk om vi begrep vår roll som politiker.

Strängnäs Kommun har en duktig och skärpt förvaltningschef som politikerna anställt för att med kraft och auktoritet och framförallt - självständighet - få "stuns" på den sammanslagna kommunala förvaltningen. Han är kompetent och politikerna gav honom uppdraget och fullmakterna.

Inga fler politiker som fumlade runt i verksamheten. Deras uppgift skulle vara att se de stora linjerna och fatta de visionära besluten - inte grotta ner sig i detaljer. Framförallt inte skriva förvaltningen på näsan "hur" besluten skulle genomföras.

Äntligen skulle vi politiker prata politik medan en självständig och effektiv förvaltning gjorde jobbet.

Men vad är det första politikerna gör när förvaltningschefen med hjälp av de fullmakter man gett honom, vill flytta på en person för att få organisationen att fungera bättre?

Jo, man protesterar och gnäller och ifrågasätter. Just det vi hade varit överens om att inte göra! Vem tror att den förvaltningschefen någonsin igen utsätter sig för risken att få samma behandling?

Nu beställer förvaltningschefen en extern utredning om organisationsförändringar inom ett av kontoren. Vad gör man då? Jo, gnäller över kostnaden för utredningen!

Somliga säger att "vi lär oss av misstagen". Fan tro't!


PS: I brist på länkmöjlighet, eftersom artikeln "Erkänn att chefen har politisk makt" inte finns på nätet,, hänvisar jag till bibliotek e.dyl. för att på gammalt hederligt sätt läsa nämnda artikel i pappersupplagan av Dagens Samhälle Nr 31/2007. DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0