0

Muhammed – krig eller fred? Våras det verkligen för toleransen?

I söndags gick sista delen av tre om Muhammeds liv i SVT2. Programmet kan ännu en tid ses i SVT Play. Det var ett intressant program och det är inte utan att man förundras över den diskrepans som finns mellan hur Muhammed uppenbarligen ville att hans folk och efterföljare skulle bete sig och den bild vi idag får av dessa rasande och hoppande vildar som påstår sig hata och bekriga allt vad västerlandet står för i denne milde profets namn. En man som liksom Jesus, snarare tycktes predika att man skulle vända andra kinden till än att hugga av händer och huvuden.
 
Idag publicerade Dagens Nyheter en lika intressant artikel av den amerikanske journalisten Thomas Friedman under rubriken "Det våras för toleransen" som jag hoppas ska läsas av många. För den är ytterligt tänkvärd. Dessvärre finns den bara i papperstidningen eller för dem som särskilt prenumerarar på webtidningen.
 
Friedman menar att det nu finns allt fler tecken på en omsvängning av den muslimska opinionen när det gäller synen på väst. Låt oss hoppas att han har rätt.
 
Han skriver bl.a.:
 
För en vecka sedan innehöll Kairos bästa tidning Al Shorouk en svidande vidräkning skriven av kolumnisten Imad al-Din Hussein: "Vi förbannar väst dag och natt och kritiserar dess moraliska förfall och skamlöshet, och samtidigt är vi beroende av av det för allting....Vi importerar bilar, tåg, flygplan..kylskåp och tvättmaskiner mestadels från väst. ...Vi bidrar inte med något alls till vår tids civilisation. ...Vi har blivit en börda på andra nationer. ...Om vi på allvar hade tillämpat kärnan i islams och alla andra religioners bud kunde vi ha legat i nationernas tätklunga. Världen kommer att respektera oss när vi återgår till att ta del av civilisationen istället för att vara parasiter som breder ut sig över den avancerade världens karta, snyltar på dess produktion och sedan attackerar den från morgon till kväll. ...Väst är ingen idealismens oas. Där finns också exploatering på många områden. Men den är åtminstone inte försänkt i vanföreställningar, trivialiteter och yttre sken, som vi är.  ...Stödet för islam och muslimernas profet bör därför ha formen av arbete, produktion, värden och kultur, inte av stormningar av ambassader och mord på diplomater".
 

Läs gärna detta citat en gång till, för som jag ser det är det något av det viktigaste som skrivits i denna sak på länge.
 
Jag kan inte heller låta bli att göra en ankdammsjämförelse med den omsvängning som verkar vara på gång inom Miljöpartiet. Detta parti har inte olikt muslimernas mullor och andra bakåtsträvare hittills predikat något som i realiteten skulle innebära att människor helst borde återgå till grottstadiet. Att döma av en artikel på DN Debatt häromdagen så sker också inom det tidigare så rabiata Miljöpartiet en omsvängning till en mer realistisk och pragmatisk syn på tillvaron och framtiden.

Kanske finns det trots allt hopp för mänskligheten – i stort som i smått!