11

"Öppenhet" à la Tuttifruttikartellen!

När endast ett extraärende återstod vid dagens Kommunstyrelsemöte tröt tålamodet åter för oppositionen och i praktiskt taget samlad tropp tågade vi ut från sammanträdet.

En av de avtågande sa att det inte fanns anledning att sitta här och kosta skattebetalarna pengar när man inte ens kan får svar på en fråga.

De tre moderaterna valde att sitta kvar. Oppositionsrådet Maria von Beetzen tyckte inte att hon i egenskap av just oppositionsråd kunde lämna sammanträdet och hennes partikamrater hängde på. Efter sammanträdet tillstod hon dock att hon hyste full förståelse för vår reaktion. Läs mer i Strengnäs Tidning idag. Läs också vad Jens Persson säger om "ansvar" och att vara "rak och tydlig". Patetiskt i sammanhanget! Läs också tidningens rapport om vad majoriteten säger och som man alltså sade direkt efter Kommunstyrelsens möte till pressen, men inte ville svara på när Margit frågade under mötet.

Margit Urtegård hade anmält två extraärenden på dagordningen. Det första gällde Långbergsskolan och hennes fråga var enkelt uttryckt: vem ska avgöra vad som händer med Långbergsskolan?

Frågan ställdes m.a.a. att kontorschefen Tor-Erik Lillsebbas skrivit på Margit Urtegårds blogg att frågan om Långbergsskolan skulle komma att avgöras av tjänstemännen men att Barn- & Utbildningsnämnden skulle "bli informerad"!

Kommunalrådet Jens Persson (C) säger då att Margit inte kommer att få svar på frågan eftersom den inte hör hemma på Kommunstyrelsens bord.

Jag ställde då frågan till Jens om Förvaltningschefen Peter Lundberg, som var närvarande, kunde försäkra oss om att frågan skulle få en politisk behandling innan den avgjordes. Detta eftersom Lundberg är Lillsebbas chef och dessutom underställd Kommunstyrelsen som förvaltningschef.

Något svar fick jag inte.

Redan i ett tidigare ärende uppstod diskussion. Ärrendet avsåg att lägga ner den Skolutredning som den gamla majoriteten initierade för att få ett samlat grepp om lokalbehovet för skolorna under den kommande tio-årsperioden. Denna utredning som sedan misskötts så till den milda grad genom tilläggsdirektiv och långbänkar av den nuvarande majoriteten, att man nu bara vill begrava liket.

Diskussionten handlade om att oppositionen inte fann anledning att lägga ner utredningen förrän man visste vad som kommer i stället. Den "lokalförsörjningsprocess" som den nya majoriteten vill införa skulle det bara fattas beslut om att utreda.

Det handlar dessutom om två skilda saker: en utredning som skulle ta reda på behov och resurser å ena sidan och ett sätt att arbeta å den andra. Varför tuttifruttikartellen valt att avgöra dessa två helt disparata frågor i ett och samma beslut, är och förblir en gåta.

Min övertygelse är att det är viktigt för den nya majoriteten att bli av med skolutredningen för att därigenom flytta lokalfrågorna från politiken till förvaltningen. Lotta Grönblad (S) lär ha yttrat efter vårt avtåg att hon kunde ha låtit "sin förvaltningschef (?) avgöra frågan". Fru Grönblad har inte ens koll på Barn- och Utbildningskontorets chefstitel men hon är beredd att släppa ifrån sig avgörandet i en fråga som är så starkt infekterad och politisk som Långbergsskolans framtid, till denne kontorschef!

Kommunalrådet pratar gärna och vitt och brett om vikten av öppenhet och att vi alla ska vara med. Men när det kommer till kritan så flagnar fasaden: "Ja, ni kan tycka vad ni vill, men det blir ändå som majoriteten bestämt".

Eller som Henry Ford så mycket vitsigare uttryckte saken: "Ni kan välja vilken färg ni vill på denna T-Ford, så länge ni väljer svart"

Förstår ni kanske nu varför oppositionen lämnade Demokratiberdningen!

Vi kunde alltså inte få svar på vilken nivå frågan om Långbergsskolans öde skulle komma att avgöras. Lotta Grönblad menade att det skulle komma att ske på ett extrainsatt sammanträde med Barn- och Utbildningsnämnden vid ett datum som hon först inte hade riktig kläm på, men som Margit Urtegård kunde upplysa var den 10 maj.

"Jag svarar inte på den frågan för om jag gjorde det skulle svaret vara hugget i sten på alla bloggar i morgon" svarade Jens Persson.

Tänk om han varit förnuftig nog att istället svara: 'Jag vill inte gärna svara eftersom jag inte satt mig in i frågan och vi inte hunnit diskutera den inom majoriteten. Så snart vi gjort det föreslår jag att vi gruppledare träffas och pratar igenom frågan'

Tänk! Då hade vi inte behövt bli chockade över den arroganta behandlingen och inte behövt tåga ut och allt hade kunnat komma till en förhoppningsvis god lösning i samförstånd.

Nu gällde provokation från Kommunalrådets sida. Det står klart.


En socialdemokrat lär också ha yttrat efter vårt uttåg: "När vi satt i opposition i alla år och inte fick vår vilja igenom, inte lämnade vid några sammanträden för det".

Mitt omedelbara svar är givetvis att den socialdemokratiska oppositionen aldrig hade anledning att lämna några sammanträden, för de blev aldrig så arrogant behandlade av Torgny Jonsson som hans partibroder nu behandlar den nuvarande oppositionen. Detta intygades av Mariefredspartiets Dag Bremberg som suttit i opposition under såväl den gamla som den nya majoriteten.

Det hör till saken att den s.k. enkät som gjorts av föräldraföreningen vid Långbergsskolan visat sig vara starkt vinklad. Föräldrarna har i praktiken endast kunnat säga ja eller nej till lärarnas förslag och inget annat. De har fått veta att alla övriga alternativ "splittrar skolan" eller på andra sätt är omöjliga. Att därför bygga en beslut på resultatet av den "enkäten" vore politiskt självmord.

Vårt ansvar som politiker är att se till helheter och inte till vad ett gäng lärare vid en skola anser vara bäst för dem.

Frågan om Långbergsskolan ska avgöras av högsta politiska instans - Kommunfullmäktige!

Läs också Kerstin Svenssons kloka kommentar! Liksom Dag Brembergs! Nu ( 5/5) har också David Aronsson skrivit i frågan. Han radar upp en hel rad riktiga och bra argument mot flytt, men drar sedan av någon anledning ändå slutsatsen att det är OK att flytta. Han får tänka en gång till!

Tillägg: Läs följande kommentar på Strengnäst Tidnings websida. En kommentar som uppenbarligen är från en förälder på Långbergsskolan och kolla sedan Lotta Grönblads självgoda utropande av vilken stor "majoritet" som vill flytta till Karinslund! I sin iver att försvara sin änskan att till varje pris ha kvar Karinslundsskolan lägger hon t.o.m. på ett par procent!

Så här lyder kommentaren:


"Att visa upp en enkätundersökning och påstå att det är detta vi vill är ganska patetiskt, vi fick ett val mellan pest eller kolera och vi valde ett av dem!
Vi fick valet att placera våra barn i en skola som rent geografiskt är missanpassad, en fin lokal med bra lekområde men på andra sidan en bro som oftast inte är i bruk.
Förhoppningsvis får barnen det bra i slutändan..
Föräldrarnas vilja är att vi ska ha våra barn på Långbergsskolan annars hade vi inte sökt dit."
1 Kerstin Svensson:

Jag har inte hämtat mig ännu från BUNs sista sammanträde, där Lillemor informerade om bussningen av Långbergsskolans elever. Jag blev fullkomligt golvad. Finns det någon som läst föräldraenkäten? Kan man få se den? Jag kontaktar förvaltningen i morgon för att få ut enkäten.

När man läser din redogörelse från senaste kommunstyrelsen blir man ju förskräckt. Vad är det för ledarskap vi bevittnar? Ska detta föreställa Strängnäs? En idyllisk liten stad i det trygga, välreglerade, demokratiska?? Sverige?



Blir det nya karinslundsskolan nu?



Kerstin

Måste säga att det kommer att bli mycket intressant ifall Piratpartiet kommer in i fullmäktige så man får se dessa spektakel med egna ögon.



Tänker inte majoriteten på att detta inte bara är ett beslut, utan att det faktiskt är ett beslut som berör flera medborgare?



Jag är fortfarande osäker om att lämna möten är det bästa alternativet men som jag nämnt i tidigare inlägg från min sida samt kommentarer på andra bloggar behöver jag vara med för att kunna se helheten.



Men i alla fall har jag de senaste veckorna märkt att demokratifrågan är otroligt viktig i vår kommun. Speciellt då den effekterar alla andra frågor! (Inte bara de senaste veckorna, se hela skolspektaklet innan dess)



Som jag brukar säga:



Demokrati för medborgarna, medborgarna för demokrati!



Hoppas vi syns i höst i fullmäktige så även vi i Piratpartiet kan arbeta för ett bättre Strängnäs.



David Bergström, Piratpartiet.

3 Dag Bremberg:

Bra sammanfattat, Mats!

Jag måste erkänna att jag fortfarande är en smula chockad. Jag har aldrig under hela mitt lív som engagerad i en rad demokratiska organisationer varit med om något liknande.

"Ni kan tycka vad ni vill, men det är majoriteten som bestämmer". Det uppfattade jag som att vi lika gärna kunde gå.

Hej David.



Vi har inte för vana att lämna demokratiberedningen, det har mig veterligen aldrig hänt förut. Vi har heller inte för vana att lämna sammanträden. Jag har då aldrig gjort det förut.



Du har gjort en riktig observation; demokratifrågan är viktig i Strängnäs. Detta på grund av att den sittande majoriteten gång på gång har visat att de inte har någon som helst respekt för demokratin.

Hej Mats!



Som vanligt skriver du helt fantastiskt bra, klockrent helt enkelt! Har citerat dig på min blogg: http://margiturtegard.blogspot.com/2010/05/maktfullkomlig-jens-persson-c-det-far.html

Lotta Grönblad (S) går idag på sin blogg till det hittills värsta angreppet på andra folkvalda politiker. Hon som själv varit så upprörd över att andra bloggar kritiserat henne, hon kallar oppositionens ledamöter i kommunstyrelsen för "småungar".



Varför? För att vi ställde ett antal frågor om Långbergsskolan, som hon och Jens P inte ville besvara. Om S-styret tänker vägra de folkvalda att besluta i fullmäktige, så måste vi väl få ställa frågor i kommunstyrelsen om hur barnen drabbas av föreslagen flyttning, rivning, bussning?

7 C:

Jag har fortfarande svårt att se hur det här eviga uttågandet i protest i alla möjliga och omöjliga sammanhang skulle vara ett särskilt effektivt sätt att företräda sina väljare, men det har vi säkert olika syn på...



Klart borde ändå vara att effekten av de ilskna uttågen liksom borde avta med tiden, och då är frågan vad man ska göra. Med bestämda steg stanna kvar av ren ilska? Med obstinat blick delta i diskussionen i ren protest?



Nåväl - bilden i ekuriren av dagens uttåg var extremt skojig och var säkert den som gav Lotta G underlag till sitt ordval. Klar humor i mina ögon!



Jaja, vem säger att Strängnäspolitik inte är underhållande? Kanske skulle den å andra sidan också behöva vara lite effektiv ibland och fokusera på sakfrågor istället för lite mer pseudoanstrukna odebatter som denna. Ni är alldeles säkert upprörda för egen del, frågan är om de ni representerar vill att ert fokus ska ligga på detta? Svaret är kanske inte lika självklart som ni tror.



Ser fram emot nästa uttåg - förslagvis hyrs ändå fanfartrumpetare in den gången. Då kan någon, kanske med militär bakgrund, helt enkelt beordra uppställning för uttåg och ordna en samfälld avmarsch.

Hej C!



Gläder mig att Du ser det underhållande i detta. Kanske är det politikens uppgift att också då och då vara lite underhållande och inte så gråtrist som den alltsomoftast är.



Betr. frågan om vad som kommer efter uttåget. Ja, kanske uteblivandet!

Det är ju så att man på centralt håll övervägt att på prov införa majoritetsstyre, d.v.s. som i rikspolitiken också på lokalplanet. Alltså att de partier som ensamma bildar majoritet också besätter alla platser i nämnder och styrelser.

Det skulle onekligen ge en klarare bild av de faktiska ansvarsförhållandena inom politiken. Och dessutom definitivt återföra den vitala politiska debatten till det högsta beslutande organet Kommunfullmäktige.

Att dessa uttåg aldrig förekommit tidigare är ju ett klart tecken på att något hänt betr. öppenheten mellan majoritet och opposition. Och skyll inte på bloggarna för tidigare skedde denna debatt på tidningens insändarsidor.

Kanske vore det dags för ett majoritetsstyre också i Strängnäs. Och vi kan ju faktiskt pröva genom att utebli från sammanträden!

Och tänk vad kommunen skulle spara pengar! :-)

9 Dag Bremberg:

Jag har sen 2006 deltagit ansvarsfullt och aktivt på alla KF- och KS-möten, förutom två då jag haft förhinder. Att jag gick ut denna gång och deltog i "demonstrationen" berodde på att vi klarat av alla beslutsärenden.

Jag avser att delta på kommande möten och fortsätta att lägga förslag och ställa frågor.



Om nuvarande majoritet tänker demonstrera makt genom att låtsas inte höra oss, så får vi väl tydliggöra det (genom att skriva frågorna på plakat?).

Det är ingen tvekan om vilka det är som velat diskutera sakfrågor och vilka det är som velat sopa sakfrågorna under mattan.

Den sida som agerat odemokratiskt fullföljer nu genom att försöka förlöjliga oppositionens folkvalda ledamöter och genom att gå till personangrepp på S-bloggar.

Kejsaren är naken och när vi påpekar det visar han sitt sanna ansikte!

10 Stefan Knutsson:

Men verkar det inte märkligt, ni säger att man lika gärna kan "gå" när majoriteten bestämmer. Men är inte det demokratins kärna majoriteten bestämmer över alla andra. Sedan verkar ju inte politiken så himla ödmjuk mot varande, åt något håll.



Sedan är det väl lite intressant, när jag såg i tidningen att "opositionen" lämnat demokratiberedningen, men att opositionen verkar vara i majoritet i beredningen. På ekuriren.se



http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.688558



kunde man läsa i faktarutan att alla kommunfullmäktigepartier är representerade, betyder inte det att de partier som är i oposition har majoritet i demokratiberedningen och då kunnat styrt precis hur man jobbat?

Hej Stefan!

Betr. "majoritet" i Demokratiberedningen: eftersom detta är en fullmäktigeberedning har den endast beredande uppgifter och kan inte själv fatta några beslut. Beredningen är till skillnad från Kommunstyrelse och nämnder, sammansatt med en representant från varje parti. Så även om "oppositionen" kan sägas vara i majoritet i Demokratiberedningen saknar detta betydelse eftersom det som sagt inte tas några sådana beslut där.



Och betr. "demokratins kärna": visst, i riskdagen råder majoritetsstyre. D.v.s. den sida som har flest röster i riksdagen lägger beslag på alla regeringsposter. Men så är det inte i kommunerna, än så länge. Där råder en proportionell tillsättning av posterna. D.v.s. här är det meningen att alla partier som representeras i Kommunstyrelsen ska kunna påverka den förda politiken. Och så har det varit hittills. Vilken majoritet som än gällt, så har det alltid funnits en strävan att nå så breda samförståndslösningar som möjligt.



Icke så i dagsläget. Här lägger majoriteten ibland inte ens fram sina förslag förrän "på bordet" och vägrar sedan att diskutera förslagets innehåll med oppositionen. Därav dennas frustration.