2

Unik samling i fara?

På senaste Kommunfullmäktigesammanträdet ställde jag en fråga till Kommunalrådet m.a.a. uppgifter i tidningen att den unika naturaliesamlingen från gamla Thomasgymnasiet kostat kommunen närmare 200.000 kronor i lagerhyra sedan den packades ner då Thomasgymnasiet flyttade till Campus. Samtidigt får vi ständiga signaler om tomma överytor just på Campus som kostar kommunen stora pengar löpande.

Min fråga var då om det inte slagit Kommunalrådet att det kanske skulle kunna vara vettigare att hämta hem den hyresslukande naturaliesamlingen från Stockholm och låta den få ett nytt hem i någon av de omtalade - och lika hyrestörstande överytorna i anslutning till nya Thomasgymnasiet. Jag frågade vidare att om denna möjlighet inte hade slagit kommunalrådet hittills, skulle det NU slå Kommunalrådet sedan jag frågat.

Fullmäktigeförsamlingen fick besked att något var på gång.

Sedan dess har jag nåtts av oroande uppgifter som dels visar att kostnaden inte alls är blott uppåt 200.000:- utan faktiskt mer än dubbelt. Strengnäs Tidning har idag lördag en artikel därom som bygger på samma sagesman som har kontaktat mig i frågan.

Det visar sig nämligen att själva nerpackningen och transporten dessutom kostade 235.000:- (+ moms?). Månadshyran är 10.800:- plus moms från oktober 2008 x hittills 18 månader, ger en sammanlagd hyreskostnad på totalt 243.000:- (inkl. moms).

Ju längre det dröjer innan samlingen återkommer i kommunala lokaler desto större är risken att kostnaden för nerpackning+transport+lagring+återtransport kommer att med råge överstiga de 610.000:- som NCC 2008 erbjöd sig att iordningställa en ny utställningslokal för samlingen på Campus. Ett erbjudande som kommunen först accepterade till Vasallen AB men sedan tydligen tog tillbaka.

Inte bara de skenande kostnaderna så länge inget görs från de styrande är oroväckande. Mer oroväckande är att det har antytts att det finns risk att delar av samlingarna "försvinner" under lagringen. Där kan finnas herbarieblad med handanteckningar av Linné. Där ska finnas en del av den bekanta meteorit som slog ner i Uppland 1869. Där finns en unik samling av uppstoppade fåglar, varav 120 "andades 1700-tal" som inventerarna skrev. Satt i relation till att Naturhistoriska Riskmuseet som har världens största samling av fåglar från 1700-talet, har 600 st, inser man att om lilla Strängnäs har en samling med 120 1700-talsfåglar, så är detta fullständigt unikt.

Så här skrev en av inventerarna:

"Det är få av världens stora och små museer som har så många som 100 fåglar som daterar sig före år 1800. Samlingen i Strängnäs har ett både vetenskapshistoriskt och vetenskapligt värde på riksnivå och t.o.m internationell nivå."

Samlingen ska således omgående återbördas till Strängnäs och ges en värdig och också för allmänheten tillgänglig utställningslokal i anslutning till nuvarande Thomasgymnasiet.

Jag avser att fortsätta att ställa frågor kring samlingen på kommande fullmäktigemöten tills den åter är i tryggt förvar på hemmaplan.
1 Lena TB:

För Strängnäs som lärdomsstad är en sådan samling ovärderlig. Skolsamlingar av stort vetenskapligt värde har slarvats bort på olika håll. Museifrågan behöver en bra lösning, det gäller ju också de stadshistoriska samlingarna. Hur mår de idag, för några år sedan slogs larm om mögel i magasin? Var ju förlängesen med och tömde gamla museet i kyrkans lokaler på föremål från SHM. En museilösning skulle innebära att ett antal viktiga fynd skulle kunna tas hem igen från SHM!!!

Enligt uppgift från lärare på Thomasgymnasiet finns lokaler förberedda på Campusområdet för att ta emot samlingen men ingen har hittills tagit något initiativ för att flytta samlingen trots att det har varit uppe flera gånger i kulturnämnden.