7

Hur länge ska Strängnäs låta staten skinna oss?

Inte nog med att Strängnäs en gång på 20-talet skänkte regementsområdet till försvaret för att få hit Södermanlands Regemente.

Inte nog med att Strängnäs lade sig platt och underlät att opponera sig (allt för att få behålla regementet) när Försvaret såg till att få landets mest generösa skjuttillstånd för övningsfältet.

Inte nog med att staten lade ner regementet utan att kompensera Strängnäs med så mycket som en enda liten myndighet.

Inte nog med att Strängnäs efter åtskilligt schackrande fick betala ett högt pris (74000:- per hektar) för att få köpa skjutfältsmarken norr om motorvägen.

Nu har staten mage att begära att få köpa tillbaka mark för sitt pansarmuseum för en symbolisk krona!

Det är bara för magstarkt!

Jag tillhör absolut tillskyndarna av ett Pansarmuseum här i Strängnäs.

Men märk väl - det rör sig om ett statligt museum, hur mycket det än gömmer sig bakom en stiftelse. Staten torde vara stiftare av denna stiftelse och tillskjuter allt innehåll. Museets tillkomst beslutades av och kommer att lyda under den myndighet som heter Statens Försvarshistoriska Museer.

Vill således staten visa upp sina pansarfordon får de med glädje göra det här, men det ska ske med statliga medel.

Som Strängnäspartiets Erik Berg föreslår - ett generöst industrimarkspris - det är så långt kommunen ska sträcka sig.

Bra rutet, Mats!

Även i denna affär saknas ordentliga kalkyler. Ytterligare ett förvaltningsförslag som bygger på nån slags "tolkning" av politiska signaler.

Men att politiker är positiva innebär inte klartecken till tveksamma affärer.

Jag kan inte se att vi kan säga ja till denna subvention och samtidigt säga nej till de intressenter som vill hyra förråden och betala 600.000 kronor, varje år. Det blir mycket pengar, säkra pengar, medan förhoppningarna om turister som skulle komma enbart för pansarmussét är just förhoppningar.

Hej Mats och Dag.



Jag kan inte heller se att vi kan säga ja till denna subvention och samtidigt säga nej till intressenter som är beredda att betala mera. Mats har som vanligt helt rätt i det han skriver. En viktig sak som Mats har noterat är detta: "

Museets tillkomst beslutades av och kommer att lyda under den myndighet som heter Statens Försvarshistoriska Museer." Just det, då får väl staten ta ett ekonomiskt ansvar också och då helst med mera än en krona!



MVH Margit

OM kommunen öht ska understödja ett museum, inriktat mot vuxna män (eller pojkar som aldrig riktigt blev män)

så ska det stödet vara kopplat till verksamheten. Då ska det sättas ett värde på den verksamheten. Hur många turister blir det och vad innebär det i intäkter för kommunen, ungefär?



Men OM muséet verkligen kommer locka så många turuster, (minst 50,000) så behövs det inga kommunala subventioner.



Risken är väl att muséet räknar med att det inte behöver vara lönsamt, utan att det kan komma och tigga om mer pengar från skattebetalarna.

Eller hur?

4 Mats Werner:

Jag tror Du gör en högst plausibel iakttagelse, Dag!

Hej Mats.



Plausibel betyder trolig, rimlig, antaglig, sannolik, möjlig och tänkbar; för oss som inte vet. Det är inte ofta jag måste slå upp ord för att förstå, men denna gång, Mats, var jag tvungen att göra det:-).



Jag håller fullständigt med Er i allt gutter!



MVH Margit

6 Mats Werner:

Visst är det härligt att använda språkets alla vindlingar. Jag vet att det finns de som propagerar för ett "enklare" språk utan alltför många synonymer. men varför göra ett rikt språk fattigare?

Hej Mats.



Du vet att jag håller med dig om det:-). Språk är konst, den vackraste konsten som finns dessutom!



Klem

Margit