0

Sista dagen - från tjärdoft till bröstvårtor!

Sista dagen på TNKK-kursen inleddes av Niklas Mörner med en sammanfattning av de föregående dagarnas alla händelser och lärdomar. Vad just tvärvetenskapligheten visat oss. Att inte stirra i fakultetsstuprör utan att lyfta blicken och ta lärdom av andra discipliner och nå fram till en väsentlig översiktlighet. Det är inte "populärvetenskap" som oftast är en urvattnad soppa. Det handlar istället om glädjen i kunskap - med perspektiv!

Han fick också lov att relatera en del av det som dagens planerade siste föreläsare skulle ha sagt sedan denne fått hastigt förhinder.

En av de saker denne skulle talat om var förändringen i skogslivet. Från en aktiv arbetsplats med doft av tjära , med rök och ljud av yxhugg, till en rekreationsplats med fågelsång och övrig tystnad.

Vi har pratat om bruksandan som folkhemmets krubba med omtanke och social omvårdnad. Förvisso med en ekonomiskt sund tanke i bakgrunden. Att de som arbetade skulle må bra och kunna arbeta utan att bekymras av onödiga problem.

En av Niklas kontroversiella käpphästar: de elvaåriga solaktivitetscyklerna (från maximum till minimum) som vid stark solaktivitet ger minska jordrotation och vice versa men som också påverkar Golfströmmen.

Slaget vid Hastings 1066 innebar att luften gick ur vikingatiden och medeltiden gör sitt intåg.

Att världens äldsta kända runsten är den s.k. Rökstenen visste vi, men att den näst äldsta är en som står i Mongoliet - det visste vi inte! Den är föga känd. Men hur sj-on har den kommit till?

Detta var några spridda utdrag ur sammanfattningen.

Efter en vidunderligt vacker diabildsexposé över Åkers Bergslag vidtog kursens sista föreläsning.



Bjarne Lembke: läkare, "Doktor på landet", specialist i företagshälsovård (startade Lantbrukshälsan), forskare i arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet, med lantbrukets speciella miljöproblem som huvudintresse. Rehabiliteringsläkare med inriktning på neurologiska rörelsehinder, kronisk smärta och huvudvärk. Aktiv lantbrukare sedan 40 år.

Föreläsningen skulle handla om "det moderna jordbruket" men kom att bli en synnerligen intressant föreläsning om hur människans kunskaper blir allt smalare och att man inte längre ser sammanhangen. Själva kvintessensen av tanken bakom TNKK-kurserna. Att just lära sig att se sammanhangen.

2007 passerades en viktig gräns i mänsklighetens historia då mer är 50% av jordens befolkning bor i städer! Hur ska alla dessa människor försörjas?

Just variationer i livsmedelsförsörjningen kan man se historiska spår av: Karl XIIs nödår då vädret var upp och ner, 1840-talet då en svamp slog ut potatisskördarna och mängder av människor dog. Ådalskravallerna som följd av att svartrosten slagit ut potatisen. Torrperioden som förmodligen var skälet till Ingvars färd i Österled på tusentalet.

Upptäckten av potatissvampen, på mittena v 1800-talet, blev också en väckarklocka. För första gången insåg människan att dessa naturens bakslag inte var Guds Straffdom för att man t.ex. brännt brännvin, som man hittills trott.

Fler och fler människor uppnår allt högre åldrar och tillsammans med den naturliga folkökningen så ställs krav på effektivare grödor och ett effektivare jordbruk för att vi ska kunna försörjas med föda.

Allt vårt utsäde idag är genmanipulerat, vare sig det har skett tack vare forskningsframsteg eller på det "gamla hederliga" sättet med ett styrt urval. Skillnaden i metoderna är framförallt den kortare tiden när vi använder oss av modern genmanipulation. Lembke vill hävda att man nu också kommit så långt att man eliminerat de kritiserade följderna i form av utslagna bisamhällen etc. De ökade möjligheterna till större skördar som detta utsäde ger är en av förutsättningarna för mänsklighetens möjlighet att överleva.

Lembke tog också Kina som exempel. Den urbaniseringsutveckling som tagit Europa 150 år kommer Kina att genomgå på tio år! Det kommer att beröra 960 miljoner bönder i Kina! 960 ofattbara miljoner bönder!

Människan har också framkallat många av de allergisjukdomar som idag hemsöker oss. Endast 4% av allergikerna är sjuka av genetiska själ och dessa kommer man aldrig åt.

Men det vi måste börja med för att bryta den onda cirkeln är att "smutsa ner våra barn litegrann" (min tillspetsning)!

Vi har under lång tid varit allför renliga i våra kontakter med nyfödda barn. De föddes i sterila miljöer, all fosterhinna, vaginalsekret och ev. bajs som kommit med barnet och under krystningarna, tvättades omgående bort. Brösten sprittvättades före amning. Babyn föddes upp på flaska och sterila barnmatsburkar.
Fick barnet i sig ett gruskorn fick föräldrarna spader.

Följden av all denna renlighetshysteri är allergiska barn, barn med typ1-diabetes och andra former av immunförsvarsrelaterade sjukdomar.

Barnet får inte med sig någon naturlig tarmflora från modern vilket gör att immunförsvaret inte byggs upp.

Östtyskland, som innan muren föll låg på västvärldens 1930-talsnivå när det gäller allergier, har på 18 år nått ikapp oss.

Idag har de flesta förlossningsavdelningar tänkt om och badar inte bort allt skyddande. Det kan gå upp till en vecka innan de nyfödda barnen får sitt första bad idag. "När det börjar lukta illa!". Man har insett att de första åtta månaderna av barnets liv är de viktigaste för att bygga upp ett gott immunförsvar och en skyddande flora av tarmbakterier som blir näst intill personunik som ett fingeravtryck och som följer med hela livet.

Han berättade också om en gång då en god vän som just fött barn kom till honom och klagade på att den nya lilla babyn inte växte till och inte fick behålla födan. "Ja, Du kan förstås få lite av mitt svinfoder! Ge barnet en tesked per dag under några dagar" svarade han, till den nyblivna moderns stora förvåning. Men det visade sig att man tillverkar ett foder för nyfödda griskultingar vari ingår en speciell lactobakterie som normalt lever runt kvinnors bröstvårtor. Och tack vare den så växer kultingarna snabbt till sig i storlek och vikt. Och det gällde även det lilla människobarnet. Lembke kunde berätta detta nu eftersom det var preskriberat för länge sedan, men han var tacksam att modern inget sagt eftersom hans legitimation då väl hade suttit löst. Svinfoder till människobarn!

Lembkes råd är att man återinför skolköken för alla och lär de unga att laga mat från grunden och med goda råvaror som inte är så helsikes sterila. Helst skulle vi också nöja oss med pastöriserad mjölk och undvika homogeniseringen eftersom denna process slår sönder fettmolekylerna som då inte kan tas omhand av kroppens organismer utan avlagrar sig på kärlväggarna.

"Städa när ni tycker att ni snubblar på dammråttorna" som en annan läkare sa i radio.

Vi måste lära oss att se helheten och ta hänsyn till människans hela miljö.

En bättre slutkläm på kursen kunde vi inte få. Därefter smet jag iväg på 75-årsuppvaktning och lämnade mina trevliga kurskamrater att våndas med tentamen!

Jag kommer att återkomma med reflektioner kring en del av de saker som kom upp under TNKK-veckan.



Kafferast på Solberga tun